23 Ocak 2021

Ps Vita Rehberi Bölüm 1 – CFW Yazılım İşlemleri (2021 Güncel)

ile konsolrehberi

Açıklama; Bazı popüler forum sitelerinde “aytug25” tarafından yayınlanmış ps vita rehberlerini görmüş olabilirsiniz. Kendisi gerçek hayatta tanıdığım bir arkadaşım ve kendisinden izin alarak rehberlerini siteye ekliyorum.

Üstelik kendisi bu rehberleri 2021 yılı için güncelledi.

Öncelikle buradaki rehberin tüm ps vita modelleri için uygun olduğunu bilmelisiniz. Yani Ps vita slim ya da fat model ya da vita tv cihazlarınızda bu rehberi kullanabilirsiniz.

Önemli Not; Rehberde farklı versiyonlar için farklı kırma yöntemleri mevcuttur. Kısaca hangisinin, hangi versiyon için olduğunu yazacağım.

  • Auto h-encore –> 3.65-3.67-3.68
  • Fintrinity –> 3.69-3.70
  • Final h-encore –> 3.65-3.67-3.68-3.69-3.70-3.71-3.72-3.73

Bunlardan versiyonunuza uygun olanı ve istediğinizi seçip uygulayabilirsiniz.

Tavsiye; Bence bu işe yeni başlayacak arkadaşlar öncelikle cihazlarını 3.73 sürüme (şuan için en güncel versiyon) güncellesinler ve daha sonra 3.73 versiyon için olan rehberden devam etsinler. Çünkü birçok kişi qcma programı ile düşük versiyonda bilgisayar bağlantısı yaparken ya da düşük versiyon ile psn girişi yaparken hata yaşayabiliyor. Bununla ilgili bana çok fazla soru geldi. Bu yüzden vita kırma işlemini daha önce yapmamış arkadaşlar 3.73 versiyona göre ilerlerse daha az sıkıntı yaşarlar.

Önemli Not 2; Ps Vita 1000 serisi modeller bu işlemler için orjinal hafıza kartına ihtiyaç duymaktadır. Ps vita 2000 (slim) ve vita tv modelleri için orjinal hafıza kartı şart değildir.

Tavsiye 2; Burada kalıcı kırma işlemi için 3.60 ve 3.65 durumlarının ikisine de değindim. Ancak daha güncel sürüm olduğu için ben 3.65 kullanmanızı tavsiye ederim. Gerekli pluginler ile iki versiyon da sorunsuzdur. Bu sadece benim tavsiyemdir. Zaten istediğiniz zaman istediğiniz versiyona geçebilirsiniz.

Genel Bölüm;

Burada anlatacağım işlemleri tüm versiyonların yapması gereken hazırlık bölümüdür. Ancak elinizdeki cihaz 3.60 versiyonda ise ve bu versiyonda kırma işlemi yapmak istiyorsanız, direk olarak 3.60 işlemleri bölümüne geçebilirsiniz.

Öncelikle rehbere başlamadan cihazınızda ayarlara girin, sistem içinde otomatik başlatma ayarlarında Sistem yazılımı için güncelleme dosyasını indir seçeneğin seçili olmadığından emin olun.

Genel Bölüm – Adım 1; Qcma hazırlama;

Öncelikle eğer bilgisayarda kurulu ise cma (Sony’nin dosya aktarım programı) kaldırın ve qcma adlı programı kurun.

Buradan Windows Installer 0.4.1 yazanı indirin ve yükleyin. Yükleme ekranında driver seçimi olarak libusb0 driver seçenwğini seçin ve yüklemeyi tamamlayın. Bazen Windows PS Vita usb driveri yerine yanlış sürücüyü otomatik olarak yüklüyor. Bu durumda bağlantı hatası alabilirsiniz. Eğer bağlantı hatası alırsanız. Zadig isimli programı indirin.

Ps vitayı kablo ile bilgisayara bağlayın ve zadig programını çalıştırın. PS Vita Type B seçeneğini bulun. Eğer gözükmüyorsa Options kısmından list all devices seçeneğini seçin. PS Vita B, Right şimdi görüyor olmanız lazım. Büyük butonun (Install WCID driver yazan yer) yanındaki oku tıklayıp Install Driver seçeneğini seçin. Install Driver seçeneği yoksa replace driver seçeneğini seçin.

İşlem bittiği zaman qcma’yı yeniden çalıştırın, artık sorunsuz bağlanacaktır. (Qcma bağlanınca bilgisayar ekranının sağ alt köşesinde bağlanan cihaz yazar. Eğer sorun yaşarsanız programı yönetici olarak çalıştırdığınızdan emin olun.)

Eğer zadig kurduktan sonra da bağlantı hatası almaya devam ederseniz aşağıda verdiğim linktedi driver’i kurun.

Genel Bölüm – Adım 2; Qcma bağlantısı ve psn store girişi;

Versiyonunuz düşük olduğu için ps vita içerik yöneticisi ile bilgisayara bağlanmaya çalıştığınız zaman bağlantı sırasında sizden güncelleme yapmanızı isteyecektir.

Eğer versiyonunuz 3.73, yani güncel sürüm ise bu hatayı almazsınız. Aşağıdaki update önleme işlemlerini yapmadan ps hesabı oluşturup konsolunuzdan psn store’ye giriş yapın.

Eğer versiyonunuz 3.73’ten düşükse güncellemeyi önlemek için aşağıdaki işlemleri yapın.

Vita’nın internet ayarlarından birincil dns kısmına şunu yazın;

212.47.229.76

İnternet ayarlarını kaydedin ve tekrar içerik yöneticisi ile bağlanmayı deneyin. Yine sizden güncelleme isterse birkaç sefer geri deyin ve tekrar bağlanın. Olmazsa psn storeye vita üzerinden girmeye çalışın. Orda da güncelleme ister geri deyip tekrar deneyin. Eğer yine içerik yöneticisi sizden güncelleme isterse bilgisayarda vita_update_blocker_v1.2.exe programını indirin.

vita_update_blocker_v1.2.exe programını çalıştırın. Ekrandaki ip adresini vita ayarlar kısmından vpn olarak girin, port numaranızı da girmeyi unutmayın. (Genelde 8080)

Artık güncelleme istemeden içerik yöneticisine bağlanabilirsiniz.
Eğer yine de güncelleme isterse psn store’ye girmeyi deneyin. Orda güncelleme isterse tamam deyin, girdiğimiz dns zaten blok yapıyor. Güncelleme bulunamaz. Eğer ileride dns aktif olmazsa güncellemeyi bulur. O zaman iptal edip yüklemeyin.

Not; Psn store girişi, 3.70 ve üstü versiyonların kırma işlemleri için zorunludur.

Artık versiyonunuza uygun olan kırma işlemleri bölümüne geçebilirsiniz;

3.60 versiyondan düşük cihazlar için işlemler;

Qcma bir kere bağlandıktan sonra bağlantıyı kesin ve vitayı uçuş moduna alın.
Verdiğim siteden 3.60 veya 3.65 update dosyasını indirin.

Search kısmına 3.60 veya 3.65 yazıp kolayca bulabilirsiniz.

İndirdiğiniz dosya PSP2UPDAT.PUP adında bir dosya olmalı.

Bilgisayarda qcma simgesine tıklayıp (ekranın sağ alt köşesindeki) settings seçeneğini seçin. Updates / Web content sekmesinde browse seçip PSP2UPDAT.PUP dosyasını buraya yapıştırın.

Settingsteki other sekmesini tıklayın ve use this version for updates yazan yerde custom seçeneğini seçin. Custom PS vita version yazan yere 03.650.000 yazın. (Eğer 3.60 versiyona güncelleme yapacaksanız 03.600.000 yazın.)

Şimdi vita ayarlardan sistem güncellemeyi seçin. Bilgisayar bağlantısı ile update seçeneğini seçin. Yeni versiyon bulundu diye ekranda 3.65 versiyon yazacak. (Ya da 3.60 yazacak) Güncellemeyi yükleyin. Artık sistem versiyonunuz 3.60 / 3.65 oldu.

Eğer versiyonunuzu 3.60 yaptıysanız direk olarak 3.60 işlemleri bölümüne devam edin. Eğer 3.65 yaptıysanız, 3.65-3.67-3.68 işlemleri bölümüne devam edin.

3.65-3.67-3.68 işlemleri;

H-encore yükleme,

Burada anlattığım h-encore kurulumu 3.65-3.67-3.68 için uygundur. Biz burada auto hencore adı verilen, hencore işlemini kolayca yapmamızı sağlayan bir yöntem kullanacağız.

H-encore nedir kısaca bahsedeyim. Bu konsolu her açtığınızda aktive etmeniz gereken bir yöntemdir. Bu şekilde konsolda istediğiniz homebrew uygulama ve oyunu çalıştırabilirsiniz.

İlk adımımız olan auto h-encore yüklemeye geçelim.

Bu adım için qcma sisteminize kurulu olmalı ve yukarıda anlattığım gibi (3.60 versiyondan düşük cihazlar için işlemler bölümünde bahsettim.) qcma settingsten use this version for updates yazan yerde custom seçeneğini seçili olmalı. Custom PS vita version yazan yere 03.650.000 yazılmış olmalı. (Eğer cihazınız 3.67 ise 03.670.000 ve 3.68 ise 03.680.000 yazmalı.) Eğer qcma kurmadıysanız yukarıdan nasıl kurulacağına bakabilirsiniz.

Verdiğim linkten auto h-encore indirin.

Auto h-encore.exe çalıştırın. Dil seçin, Türkçe seçebilirsiniz. Sorun olmaz. Qcma içine belirli dosya eklenecek.

Bitter smile demosundan gereksiz dosyaları temizle seçeneğinin seçili olduğundan emin olun ve başlat deyin. Vitayı bilgisayara nasıl bağlamak istiyorsunuz diye sorduğunda usb seçin. Yüklemeler bitince vita içerik yöneticisinden, içeriği kopyala seçeneğini seçin. Bilgisayar -> PS Vita Sistemi yazanı seçin. Uygulamalar ve ardındqan PS Vita yazanı seçin. H-encore seçip vitaya transfer edin.

Şimdi vitada h-encore çalıştırın. Install HENkaku seçin. Ardından exit deyin ve ayarlara girin. Burada HENkaku ayarlarından PSN spoofing etkinleştir, Yabancı uygulamalara izin ver ve versiyon Spoofing etkinleştir seçenekleri seçili olsun. Spoofed versiyonda ise 3.73 yazdığından emin olun. Şimdi yine h-encore çalıştırın. Download vitashell seçin.

Kalıcı kırma işlemi sadece 3.60 ve 3.65 versiyonlarda olmaktadır. Eğer bu bölümün sonunda kalıcı kırma işlemi yapmak istiyorsanız;

  • Eğer versiyonunuz 3.65 ise, 3.65 enso işlemi bölümüne geçin.
  • Eğer versiyonunuz 3.67-3.68 ise modoru işlemleri bölümüne geçin.

3.69 ve 3.70 işlemleri;

Fintrinity adı verilen programı 3.69 ve 3.70 versiyonlarda kullanacağız.

Bu işlem için öncelikle psn marketten bir psp ya da psp minis game indirmek (satın almak) gerekmektedir. Ya da aşağıda verdiğim demo oyunlarda işimizi görecektir.

Demo olarak;

  • EU/UK: Ape Quest
  • NA/SG: LocoRoco Midnight Carnival
  • JP: YS seven
  • Ücretsiz olarak ape quest starter pack isimli oyun gözüküyor, o oyun ile de hack işlemini yapabilirsiniz.

Düşük versiyonda psn markete girmek için yapmamız gereken işlemleri yukarıda Genel Bölüm – Adım 2; Qcma bağlantısı ve psn store girişi isimli bölümde anlatmıştım. Eğer bu işlemleri hala yapmadıysanız önce bu bölüme göz atın.

İlk olarak indirdiğiniz oyunu / demoyu çalıştırmayı deneyin ve sorunsuz çalıştığından emin olun.

Fintrinity programını aşağıda verdiğim geliştirici sayfasından indirin;

Ayrıca ücretsiz olan python programını da bilgisayarınıza kurmanız gerekmektedir.

Bu programları indirip, python kurduktan sonra, qcma programını çalıştırın ve vita içerik yöneticisi ile bağlanın.

Qcma programının kurulumu ve düşük versiyonda vita içerik yöneticisi ile nasıl bağlanacağımız genel bölümde anlatılmaktadır.

Bağlantı yaptıktan sonra içerik yöneticisinden ps vita -> PC olan seçeneği seçin ve daha önceden indirdiğimiz oyunu bilgisayara yedekleyin.
Bilgisayarda indirdiğiniz fintrinity dosyasının içindeki GUI.py dosyasına çift tıklayın. Program size şu şekilde bir mesaj verecek; I was able to find this game! Please confirm it is correct. Bu mesajın altında indirdiğiniz psp oyunu gözükmeli. Confirm butonuna tıklayınca oyuna patch ile kırma için gerekli olan dosyaları ekleyecek.Finished yazınca programı kapatın ve masaüstünüzde fintrinity isimli bir klasör göreceksiniz. (Ben fintrinity programının rar dosyasını da masaüstünde bir klasöre çıkarttım. Bu yüzden bende masaüstüne almış olabilir dosyaları, eğer siz başka bir sürücüde bu işlemi yaptıysanız o sürücünün ana dizinini de kontrol edin.)
Masaüstündeki klasörün içinde üç tane klasör var. Bunlardan hacked yazan bize lazım olan. Şimdi belgeler klasörü içinde ps vita klasörüne girin. Buradan da PGAME yazan klasöre girin. Burada uzun karakerli bir klasör ismi göreceksiniz. Bu sizin vita konsolunuzun id koduna göre oluşturulmuştur. Bunun da içine girin ve buradaki klasörü silin ve masaüstündeki hacked yazan klasörü buraya yapıştırın. Klasör adından .hacked uzantısını silin.

Şimdi yine içerik yöneticisi ile vitadan bilgisayara bağlanın. Bu sefer PC -> vita yazan seçeneği seçin ve bilgisayardaki işlem yaptığımız oyunu konsola yükleyin. (Yükleme sırasında oyun yedek aldığınız oyunla aynı isimde gözükecek, yaptığımız işlemler isminde değişiklik yapmadı.)
Yükleme işlemi bitince vita ana ekranında trinity olarak bir uygulama görünecek. Bunu çalıştırın. Açılan menüden install henkaku yaparak kırma işlemini aktif edin. Eğer install henkaku yaparken siyah ekranda kalırsa, cihazı yeniden başlatın ve tekrar deneyin. Install HENkaku seçin. Ardından exit deyin ve ayarlara girin. Burada HENkaku ayarlarından PSN spoofing etkinleştir, Yabancı uygulamalara izin ver ve versiyon Spoofing etkinleştir seçenekleri seçili olsun. Spoofed versiyonda ise 3.73 yazdığından emin olun. Şimdi yine trinity uygulamasını çalıştırın. Download vitashell seçin.

Sonra download vitashell yapın.
Kırma işlemi bitti. Konsolu her kapatıp açmada trinityi programını tekrar çalıştırmanız gerekiyor.

Kalıcı kırma işlemi sadece 3.60 ve 3.65 versiyonlarda olmaktadır. Eğer bu bölümün sonunda kalıcı kırma işlemi yapmak istiyorsanız;

  • Modoru işlemleri bölümüne geçiniz.

3.71-3.72 ve 3.73 işlemleri;

Final hencore adı verilen bir program ile çok basit şekilde kırma işlemini gerçekleştireceğiz.

Öncelikle qcma programı bilgisayarınızda yüklü olsun. Daha sonra konsolunuz ile qcma bağlantısı yapılmış olsun. 3.71 ve 3.72 versiyonlar için yukarıda verdiğim dns adresini ya da update blocker kullanabilirsiniz. (Genel Bölüm) Ancak size tavsiyem 3.73 versiyona güncelleyip daha sonra işlemlere devam etmeniz şeklindedir. Bu şekilde güncelleme engelleme ve içerik yöneticisi bağlantısı sağlama işlemleri ile uğraşmamış olursunuz.

Qcma ile bağlantı düzgün şekilde yaptıktan sonra aşağıda verdiğim linkten FinalHE win32 yazanı indirin;

İndirdiğiniz zip dosyasını açın ve programı çalıştırın. Vita bağlantısı yapılı iken programı çalıştırın. Program çalıştığı zaman ekranda windows güvenliği uyarısı gelirse iki kutucuğu da seçip erişime izin ver seçeneğine tıklayın. Program ekranında bağlı olan vitanın versiyonu yazar. Gereksiz dosyaları silerek h-encore boyutunu 7mb’ye düşür. (İngilizce trim) yazan yerdeki kutucuğa tıklayın. Başla deyin ve internetten dosyaları indirip programın işini bitirmesini bekleyin.
Daha sonra içerik yöneticisi ile içeriği kopyala seçeneğini seçin. Bilgisayar -> PS Vita Sistemi yazanı seçin. Uygulamalar ve ardından PS Vita yazanı seçin. H-encore seçip vitaya transfer edin.

Şimdi vitada h-encore çalıştırın. Install HENkaku seçin. Ardından exit deyin ve ayarlara girin. Burada HENkaku ayarlarından PSN spoofing etkinleştir, Yabancı uygulamalara izin ver ve versiyon Spoofing etkinleştir seçenekleri seçili olsun. Spoofed versiyonda ise 3.73 yazdığından emin olun. Şimdi yine h-encore çalıştırın. Download vitashell seçin.

Kalıcı kırma işlemi sadece 3.60 ve 3.65 versiyonlarda olmaktadır. Eğer bu bölümün sonunda kalıcı kırma işlemi yapmak istiyorsanız;

  • Modoru işlemleri bölümüne geçiniz.

3.60 işlemleri;

3.60 kırma işlemlerini en altlara bırakmamın sebebi, bu kırma işleminden sonra hemen 3.60 versiyon için enso işlemini de anlatacak olmamdır.

Öncelikle kırma işlemi için vita üzerinden aşağıda verdiğim siteye girin ve install yazan yeri tıklayın;

İşlem tamamlandığı zaman ana ekrana molecularshell uygulaması gelecek.

Ayarlara girin. Burada HENkaku ayarlarından PSN spoofing etkinleştir, Yabancı uygulamalara izin ver ve versiyon Spoofing etkinleştir seçenekleri seçili olsun. Spoofed versiyonda ise 3.73 yazdığından emin olun.

Verdiğim linkten vitashell uygulasmasını indirin (vpk uzantılı olan);

Molecularshell çalıştırın. Bu uygulama vitashell uygulamasının çok ilkel bir halidir. Usb kablosu bağlı iken select tuşu ile bilgisayar bağlantısı yapın. Bilgisayarda hafıza kartımızın içineki dosyalara klasör olarak eriştik. Karışıklık olmaması için Uygulamalar diye bir klasör yapın. İçine indirdiğiniz vitashell dosyasını atın ve bağlantıyı kesin.

Molecularshell programından baktığımız zaman bu oluşturduğumuz klasör ux0 dosya yolundadır. Bu, bizim hafıza kartımızın dizinidir. Bunun içerisinde uygulamalar klasörüne girip vitashell uygulamasını kurun.

3.60 enso işlemi;

Verdiğim linkten enso vpk uygulamasını indirin ve vitashell ile kurun;

Vitashell için de dosya yolu aynı molecularshell gibidir. Aynı şekilde enso 3.60 uygulamasını indirip uygulamalar klasörüne atalım.

Uygulamalar klasörden enso uygulamasını yükleyin. Ana ekranınıza enso kısa yolu gelecek. Çalıştırıp enso’yu kurun. İlk önce yuvarlak tuşuna basın sonrada x tuşu ile install yapın. Enso kurulduktan sonra cihazı yeniden başlatın. Açılışta artık molecule logosu olacak. Ps logosu görmeyeceksiniz.

Not; Bazı konsollarda enso yüklerken ayarlardaki HENkaku ayarlarındaki yabancı uygulamalara izin ver seçeneğinin kapalı olması ile ilgili uyarı veriyor. Ben kurarken başıma gelmedi ancak böyle bir mesaj alırsanız bu seçeneği kapatıp ensoyu o şekilde kurun.

Çok önemli not; 3.60 versiyon için linkte verilen uygulamayı kullanın. 3.65 versiyon için vereceğim uygulamayı kullanırsanız cihazınızı brick yapabilirsiniz. (ya da başka kaynaklardan enso eski versiyonlarını kullanırsanız brick yapabilirsiniz.)

3.65 enso işlemi;

3.60 dışındaki kırma işlemlerini yaparak buraya geldiyseniz cihazınızda vitashell yüklü olmalıdır. Ayrıca auto hencore ya da final hencore uygulamalarından biri yüklü olmalıdır. Cihazınız 3.65 versiyonda olmalıdır.

Öncelikle yüklü olan hencore (auto ya da final) uygulaması ile kırma işlemini aktif edin.

Verdiğim linkten enso 1.1 yazanı indirin;

Vitashell çalıştırın. Usb kablosu bağlı iken select tuşu ile bilgisayar bağlantısı yapın. Karışıklık olmaması için Uygulamalar diye bir klasör yapın. İçine indirdiğiniz enso dosyasını atın ve bağlantıyı kesin.

Vitashell içindeki ux0 yazan bölüm bizim hafıza kartımız. Açtığımız uygulamalar klasörünü burada görebiliriz. Uygulamalar klasörden enso uygulamasını yükleyin. Ana ekranınıza enso kısa yolu gelecek. Çalıştırıp enso’yu kurun. İlk önce yuvarlak tuşuna basın sonrada x tuşu ile install yapın. Enso kurulduktan sonra cihazı yeniden başlatın. Açılışta artık molecule logosu olacak. Ps logosu görmeyeceksiniz. Şimdi bir kez daha h-encore çalıştırın ve Reset taihen config.txt seçeneğini seçin.

Şimdi ayarlara girip tekrar PSN spoofing etkinleştir, Yabancı uygulamalara izin ver ve versiyon Spoofing etkinleştir seçenekleri seçili olduğunu ve spoofed versiyonda ise 3.73 yazdığını kontrol edin.

Bazı konsollarda enso yüklerken ayarlardaki HENkaku ayarlarındaki yabancı uygulamalara izin ver seçeneğinin kapalı olması ile ilgili uyarı veriyor. Ben kurarken başıma gelmedi ancak böyle bir mesaj alırsanız bu seçeneği kapatıp ensoyu o şekilde kurun.

Artık kalıcı kırma işlemi bitti. İsterseniz enso kısayolunu ve h-encore uygulamalarını silin.

Çok önemli not; 3.65 versiyon için linkte verilen uygulamayı kullanın. 3.60 versiyon için olan uygulamayı kullanırsanız cihazınızı brick yapabilirsiniz. (ya da başka kaynaklardan enso eski versiyonlarını kullanırsanız brick yapabilirsiniz.)

Modoru işlemleri;

Modoru uygulamasını kullanmak için cihazınızda kırma işlemini yapmış olmanız lazım.

Öncelikle verdiğim linkten modoru.vpk dosyasını indirin ve vitashell ile kurun;

Vitashell uygulamasını çalıştırın. Usb kablosu bağlı iken select tuşu ile bilgisayar bağlantısı yapın. Bilgisayarda hafıza kartımızın içineki dosyalara klasör olarak eriştik. Karışıklık olmaması için Uygulamalar diye bir klasör yapın. İçine indirdiğiniz modoru vpk dosyasını atın ve bağlantıyı kesin.

Vitashell programından baktığımız zaman bu oluşturduğumuz klasör ux0 dosya yolundadır. Bu, bizim hafıza kartımızın dizinidir. Bunun içerisinde uygulamalar klasörüne girip modoru uygulamasını kurun.

İndirdiğiniz versiyonun 2.1 ya da daha güncel olduğuna dikkat edin. 3.70 ve aşağısı için hangi versiyon olduğu fark etmez. Ancak 3.70 üstü versiyonlarda eski sürüm modoru uygulaması cihazınızın soft brick olmasına sebep olur.

Verdiğim linkten 3.60 ya da 3.65 yazılımını indirin.

PSP2UPDAT.PUP dosyasını vitashell ile hafıza kartına kopyalayın. Dosyayı yukarıdaki gibi önce uygulamalar klasörüne atın. Vitashell ile dosyayı seçip üçgen tuşuna basıp move seçeneğini seçin. Ardından aşağıdaki dosya yoluna yapıştırın.

Ux0:/app/MODORU000/ klasörüne yapıştırın.

Eğer kullandığınız plugin varsa hepsini silin. Ya da önüne # koyup çalışmayacak hale getirin. Konsolu yeniden başlatın. Hencore programını çalıştırın (ya da fintrinity), henkaku aktive edin. Ardından ayarlara girip henkaku ayarlarına girin. Hafıza kartı bağlantısını kaldır seçeneğini seçin. Daha sonra başka hiçbir uygulamayı açmadan modoru uygulamasını açın. Cihazın versiyonu ve yüklemek istediğiniz versiyonu göreceksiniz. X tuşu ile onaylayıp yüklemeyi gerçekleştirin. Yükleme işlemi bittiğinde versiyonunuz 3.60 / 3.65 olacak. Ardından uygun olan enso yükleme bölümüne bakabilirsiniz.

Önemli not; Öncelikle her downgrade işlemi için geçerli olacak şekilde; en az yüzde 50 şarjınız olsun. Tüm pluginleri iptal edin ve sd2vita kullanıyorsanız çıkarın. 1000 serisi modeller orjinal memory karta ihtiyaç duymaktadırlar.

İkinci bölümde mutlaka kurmanız gereken pluginleri anlatacağım, üçüncü bölümde ise mutlaka olması gereken programları anlatacağım. Öneri ve görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim…