8 Şubat 2021

SD2Vita Kurulum Rehberi

ile konsolrehberi

Bildiğiniz gibi sony’nin kedi çıkardığı vita hafıza kartları hem çok pahalıdır hem de çok büyük kapasitelerde yoktur.

Sd2vita denilen adaptör üzerine micro sd kartımızı takarak, oyun kartuşu slotunu hafıza kartı gibi kullanabiliriz. Bu şekilde çok daha büyük kapasitelerde hafıza kartları kullanabiliriz. Ayrıca class10 ve üstü seviyedeki kartlar orjinal vita hafıza kartlarına göre daha çalışırlar.

Resimde görüldüğü gibi bir sd2vita adaptörüne ihtiyacımız vardır. Bunu birçok siteden ya da aliexpress gibi yerlerden temin edebiliriz. (Farklı renklerde olan modellerde vardır. Herbirinin işlevi aynı olduğu için renklerinin farklı olması önemli değildir.)

Bu adaptör ile kullanacağımız micro sd kartımızı belirli bir şekilde formatlamamız gerekir. Şimdi bu işlemi nasıl yapacağımıza bakalım;

Win32 Disk Imager isimli bir programa ihtiyacımız vardır. Aşağıdaki linkten bu programı indirebilirsiniz;

Bu program ile sd kartımıza yazdıracağımız imaj dosyasını aşağıdaki linkten indirelim;

Win32 disk imager porgramını çalıştıralım. Image file yazan yerde indirdiğimiz zzBlank.img dosyasını gösterelim. Device yazan yerde sd kartımızın olduğu bölümün seçili olduğundan emin olalım.

Write yazan butona tıklayıp işlemin bitmesini bekleyelim. Daha sonra hafıza kartını kart okuyucudan çıkarıp geri takalım.

Windows diski kullanmak için önce biçimlendirmemiz gerektiğini bildirecek. Bu bildirimde biçimlendir seçeneğini seçelim.

Biçimlendirme ekranında dosya sistemi olarak exfat seçili olsun. Ayırma birimi boyutu olarak varsayılan ayırma boyutu seçeneğini seçin.

Hızlı biçimlendir seçeneği seçili olsun.

Bu şekilde hafıza kartınızı biçimlendirin.

Birim etiketi kısmına kesinlikle bir şey yazmayın.

Önemli Not;

Eğer kullanacağınız micro sd kart 128gb boyutundan büyükse (200gb – 256gb – 400gb – 512gb gibi) ayırma birimi boyutu olarak 64 kilobayt seçeneğini seçin.

Eğer bunu yukarıdaki gibi yaparsanız konsolunuz hafıza kartının doluluk oranını sürekli yanlış gösterir.

Artık sd2vita kartımızın formatı hazır. Şimdi sd2vita’ya geçiş yapmamızı sağlayacak plugini otomatik ayarlayan bir program kurmamız gerekiyor ve orjinal vita kartımızın içeriğini sd2vita kartımıza kopyalamamız gerekiyor.

Ben öncelikle plugin programını kurup daha sonra kopyalama işlemini yapmayı tercih ediyorum. Çünkü bu sd2vita plugini atan programın da sd2vita kart içinde bulunmasını istiyorum.

Sd2vita kartına geçiş yapmamız sağlayacak plugini ayarlama;

Rehber bölüm 3’de paylaşacağım Switch sd2vita programı ya da TF card plugin tool isimli program bize bu plugini otomatik ayarlayacak. Bu iki programa rehber bölüm 3 ile ulaşabilirsiniz.

https://konsolrehberi.com/2021/02/08/ps-vita-rehberi-bolum-3-programlar-2021-guncel/

Not; Bu programları aynı anda kurmayın. İki program birlikte çalışmıyor. Switch sd2vita programı daha çok ayar seçeneği barındırıyor. Bu programı tavsiye ederim Ancak bu program ile hata alırsanız diğer programı kullanabilirsiniz. Arayüzü çok basittir.

Bu iki program dışında rehber bölüm 2’de bahsettiğim autoplugin 2 uygulaması ile storagemgr pluginini aktif edebilirsiniz.

Autoplugin 2 uygulaması için aşağıdaki linke göz atabilirsiniz;

https://konsolrehberi.com/2021/01/26/625/

İstediğiniz programı kurduktan sonra henüz çalıştırmayın. Önce orjinal vita hafıza kartının içeriğini sd2vita karta kopyalamamız gerekiyor.

Eğer bu adımı yapmazsak sd2vita kartı aktif ettiğimizde hiçbir uygulamayı göremeyiz.

Bu işlemi çoğu internet sitesinde ftp programları ile yapmayı gösteriyor. Ben önce kendi tercih ettiğim çok daha kolay ve pratik bir yolu sizlere anlatacağım. Ardından ftp ile kopyalama işlemini anlatacağım. İstediğiniz şekilde yapabilirsiniz.

Dosyaları usb ile kopyalama (pratik yol);

Windows bilgisayarınızda bir klasöre girin. Görünüm sekmesinden seçenekleri tıklayın. Karşımıza Klasör Seçenekleri menüsü gelecek.

Bilgisayarınızda windows sekmesine tıklayıp Klasör Seçenekleri şeklinde aratarak da bu menüye gelebilirsiniz.

Bu menüde görünüm sekmesine gelin ve Gizli dosya, klasör ve sürücüleri göster seçeneğini seçin. Ardından Korunan işletim sistemi dosyaları gizle seçeneğinden onay tikini kaldırın. Ayarları uygula deyin.

Vita konsolunuzdan vitashell uygulamasını açın. Usb ile konsolu b,lgisayara bağlayın. Selecttuşu ile usb bağlantısını aktif edin. Eğer bağlantı türü ftp olarak kaldıysa önce start tuşu ile usb bağlantısını seçin.

Usb bağlantısı yapıldığı zaman bilgisayarınızda bir klasör açılacak. Az önce yaptığımız klasör seçenekleri ayarları ile artık bu klasör içindeki tüm dosyaları görüntüleyebiliriz.

Bu dosyaların tamamını kopyalayıp sd2vita kartınızın içine yapıştırın.

Dosyaları ftp ile kopyalama;

Aşağıda verdiğim linkten filezilla client uygulamasını indirin (Download filezilla client olanı indirin. Server olan bize lazım değil.)

Vita konsolunuz internete bağlı olsun. Vitashell uygulamasını açın. Start tuşu ile ftp bağlantısını seçin ve select tuşu ile ftp bağlantısını başlatın.

Konsolun ekranında yazan ip numarasını filezilla programına girin. Port numarasını kapı kısmına yazın. Bağlantıyı yapın. Ux0 klasörü içindeki her dosyayı sd2vita kartınızın içine kopyalayın.

Artık sd2vita kartımız hazırdır. Kartı konsola takın ve Vitashell uygulamasını açın ve ux0 klasöründeki tai klasörünü Oldtai olarak adlandırın. Daha önceden kurmuş olduğunuz plugin aktif edecek programı çalıştırın. (switch sd2vita ya da TF card plugin tool)

Program plugini ekledikten sonra konsolunuzu yeniden başlatın. Artık vitashell üzerinden baktığınız zaman ux0 boyutu yeni yaptığınız sd2vita kartıdır. Orjinal vita hafıza kartı uma0 olarak gözükür.

Bu kontrolü ayarlar kısmından depolamaya bakarak da yapabilirsiniz.

Not; Bu rehberdeki sd2vita kurulumu için 1000 serisi olan fat kasa modellerde orjinal hafıza kartı olması zorunludur.

Not 2; Daha sonra değineceğimiz emulatör programlarda romları uma0 üstüne depolayabiliriz. PSP oyunlarını oynadığımız adrenaline programı için de bu ayarı programın ayar menüsünden yapabiliriz.

Ancak tüm vita oyunları ux0 üstüne kurulacaktır.