26 Ocak 2021

Ps Vita Rehberi Bölüm 2 – Pluginler (2021 Güncel)

ile konsolrehberi

Bu bölümde konsolda olması gereken pluginleri ve nasıl kurulacağını anlatacağım.

Önemli Not; Auto plugin denen uygulama burada anlatacaklarımın hemen hepsini kolayca kullanmamızı sağlıyor. Eski sürümlerinde auto plugin ile çok sorun yaşayanlar ve yazılım çökmesine kadar varan sorunlar yaşayanlar olmuştu. (Soft brick)

Ancak son sürüm auto plugin uygulamasında bu hatalar artık kalmadı. Artık çok pratik ve sorunsuz şekilde çalışıyor. Rehberin son kısmında auto plugin uygulaması bulunuyor. Öncelikli olarak eski yöntem olan el ile kurmaya değindim. (El ile kutma yöntemi de hala kullanılabilir. Ancak auto plugin çok daha pratiktir.) Bu şekilde önemli pluginleri ve bunların ne işe yaradıklarını öğrenebilirsiniz.

Öncelikle plugin ifadesinin ne demek olduğuna ve konsolda ne işe yaradıklarına değinelim;

Plugin dediğimiz şey eklentilerdir. Kurduğumuz programlardan farklı olarak konsol çalıştığında otomatik olarak çalışmaya başlarlar. (Eğer kalıcı kırma işlemi yapmadıysanız kırma programı çalıştıktan sonra aktif olurlar.)

Yani cihaza bir plugin yüklediğiniz zaman bunun aktif olması için konsolu yeniden başlatmanız gerekmektedir.

  • Eğer sd2vita kullanacaksanız pluginleri ur0:tai klasöründeki config.txt dosyasının içine eklemeniz gerekiyor. Sd2vita kullanacaksanız öncelikle ux0 klasörü içindeki tai klasörünün adını Oldtai olarak değiştirin.
  • Eğer sd2vita kullanmayacaksanız; ux0:tai klasörü içindeki config.txt dosyasının içine pluginleri ekleyiniz.

Pluginleri Manuel Olarak Kurma;

Artık sırayla kuracağımız pluginlere değinelim (Öncelikli olarak çok daha pratik olan auto plugin uygulamasını kullanmanızı tavsiye ederim. Rehberin sonunda yer alıyor.)

  • Storagemgr;

Bu plugin sd2vita kullanmak için gerekli olan plugindir. Bunun için Switch sd2vita isimli uygulamayı kurun ve çalıştırın. Detaylı olarak gerekli programlar bölümünde (Rehber bölüm 3) anlatacağım. Şimdilik sadece bu pluginin ne işe yaradığını bilin.

  • Nonpdrm;

Bence en önemli olan plugin budur. Bu plugin ile sony’nin oyunlarındaki drm konuması etkisiz kılınıyor. Böylece dosyalarında oynama yapılmamış oyunları rahatlıkla yükleyebiliriz.

Verdiğim linkten nonpdrm.skprx dosyasını indirin ve tai klasörüne atın. Ardından tai klasörü içindeki config dosyasını açın.
*KERNEL satırının altına bir satır ekleyin ve
ux0:tai/nonpdrm.skprx satırını ekleyin. (Sd2vita için ur0:tai/nonpdrm.skprx şeklinde olacak.)
Daha sonra konsolu yeniden başlatın. Artık plugin aktif haldedir. Eğer birden fazla plugin kuracaksanız, hepsinin kurulumu bitince konsolu yeniden başlatın.

  • 0syscall6;

Sistemin key kontrolü yapmasının önüne geçen bir plugin. Bir sonra anlatacağım reF00D yerine artık bu plugin öneriliyor.

Verdiğim linkten 0syscall6.skprx dosyasını indirin ve tai klasörüne atın. (0syscall6_hfw.skprx dosyasını indirmeyin.) Ardından tai klasörü içindeki config dosyasını açın.
*KERNEL satırının altına bir satır ekleyin ve
ux0:tai/0syscall6.skprx satırını ekleyin. (Sd2vita için ur0:tai/0syscall6.skprx şeklinde olacak.)

Bu pluginin nonpdrm plugininden sonra olmasına dikkat edin.
Daha sonra konsolu yeniden başlatın. Artık plugin aktif haldedir. Eğer birden fazla plugin kuracaksanız, hepsinin kurulumu bitince konsolu yeniden başlatın.

  • ReF00D;

Bu plugin’de olmazsa olmazlardan birisi. Bu plugin ile 3.69 versiyona kadar olan tüm oyunları sorunsuz şekilde konsolda oynayabilirsiniz. 3.69 üstü versiyon isteyen güncellemeler için programın yanındaki key dosyası editlenmiştir. Bu şekilde 3.73 versiyon isteyen güncellemeler ile birlikte sorunsuz kullanabilirsiniz.

Verdiğim linkten ref00d.skprx dosyasını indirip tai klasörüne atın ve config belgenize şu satırı ekleyin.
ux0:tai/reF00D.skprx satırını ekleyin. (Sd2vita için ur0:tai/reF00D.skprx şeklinde olacak.)
Burada dikkat edilecek nokta bu plugin nonpdrm.skprx satırının hemen altında olmalı arada başka plugin olmamalıdır.
reF00D yazarken aradaki harfler o harfi değil, 0 rakamı, buna dikkat edin.

Bu linkten de keys.bin dosyasını indirin. (Açılan forum sayfasında “Download in the attachments” yazan bölümden indirebilirsiniz.) Bunu ur0:tai klasörü içine atın. Sd2vita olsun yada olmasın bu dosya bu klasörde olmalıdır.
Daha sonra konsolu yeniden başlatın. Eğer birden fazla plugin kuracaksanız, hepsinin kurulumu bitince konsolu yeniden başlatın.

0syscall6 mı reF00D mu?

0syscall6 plugini daha günceldir. ReF00D link sayfasına girdiğiniz zaman bize bu plugini kullanmamızı önerdiklerini görebilirsiniz.

Ben burada ikisini de paylaştım. Öncelikli olarak 0syscall6 isimli plugini kullanın. Eğer bununla bir sorun yaşarsanız, o zaman reF00D pluginini kullanmayı düşünebilirsiniz.

Not; Auto plugin uygulaması keys dosyasının güncel halini eklemiyor diye biliyorum. Eğer auto plugin ve reF00D kullanacaksanız bunu manuel olarak değiştirmeyi unutmayın.

  • Nopsmdrm;

Bu plugin playstation mobile oyunlarındaki drm korumasını geçersiz kılarak bu oyunları oynamamız için gerekiyor.

Verdiğim linkten nopsmdrm.skprx dosyasını indirip tai klasörüne atın. Ardından config dosyasına, daha önce eklediğiniz pluginlerin altına bir satır açıp şunu ekleyin.
ux0:tai/nopsmdrm.skprx satırını ekleyin. (Sd2vita için ur0:tai/nopsmdrm.skprx şeklinde olacak.)
Daha sonra konsolu yeniden başlatın. Eğer birden fazla plugin kuracaksanız, hepsinin kurulumu bitince konsolu yeniden başlatın.

  • Download_enabler;

Bu plugin sayesinde vita browseri üzerinden istediğimiz dosyayı ux0:download klasörüne indirmemize olanak sağlar.

Verdiğim linkten download_enabler.suprx dosyasını indirip tai klasörüne atın. Artından config dosyasına, daha önce eklediğiniz pluginlerin altına bir satır açıp şunu ekleyin.
ux0:tai/download_enabler.suprx satırını ekleyin. (Sd2vita için ur0:tai/download_enabler.suprx şeklinde olacak.)
Daha sonra konsolu yeniden başlatın. Eğer birden fazla plugin kuracaksanız, hepsinin kurulumu bitince konsolu yeniden başlatın.

  • Adrenaline_kernel;

Bir sonraki rehber bölümünde psp oyunlarını oynamamıza yarayan adrenaline isimli uygulamayı kuracağız. Ancak burada uygulamada karşımıza çıkan bir sorunu nasıl düzelteceğimizden bahsedeceğiz. Bu düzenlemeyi yapmak için öncelikle adrenaline programını kurmuş olmalısınız.

Adrenaline isimli psp oyunlarını oynamamıza yarayan uygulamada double launch adı verilen bir hata mevcut. Yani konsolu yeniden başlattığımız zaman uygulamayı iki kez çalıştırmak gerekiyor. Geliştirici flow github sayfasında bununla ilgili şu açıklamayı yazmış.

Yani burada yapacağımız şey bir plugin eklemek değildir. Sadece bu sorunu düzeltmek için bir satır eklememiz gerekmektdir.

Bizde bu hatayı gidermek için;
ux0:app/PSPEMUCFW/sce_module/adrenaline_kernel.skprx
Bu satırı diğer pluginlerimizin altına ekleyelim. Eklentinin aktif olması için konsolu yeniden başlatın.

  • GePatch;

Bir sonraki bölümde kuracağımız adrenaline isimli uygulama ile psp oyunlarını vita üstünde çalıştıracağız. Bu plugin ise psp oyunlarının vitanın daha yüksek olan ekran çözünürlüğü ile çalışmasını sağlar. Plugini kurmadan önce adrenaline programını kurmamız gerekmektedir.

Plugin şu an için 100’den fazla popüler psp oyununu yüksek çözünürlükle oynamamıza imkan tanıyor ve bu sayı her güncelleme ile artıyor.

Bu plugini kullanmak için aşağıda verdiğim durumlara dikkat edin;

  • Kullanmak için adrenaline 7 veya daha üst versiyonunu kurmuş olmanız gerekiyor.
  • Adrenaline programını çalıştırınca select tuşuna basılıp açılan Adrenaline VSH menüden “Recovery menu” seçeneğini seçelim. Buradan “advanced” seçeneğini seçelim ve ardından “Advanced Configuration” seçeneğini seçelim. Burada “Force High Memory Layout” seçeneğinin disabled şeklinde olduğundan emin olalım. (Eğer değilse siz disabled yapın.)

Verdiğim linkten ge_patch.prx dosyasını indirin.

ux0:pspemu/seplugins/ dosya yoluna kopyalayın. (Bu klasör yoksa kendiniz oluşturun.)

Bilgisayarda game.txt adında bir metin belgisi oluşturun ve içine şunu yazıp kaydedin;

ms0:/seplugins/ge_patch.prx 1

Bu metin belgesini ge_patch plugini ile aynı klasöre atın. Eğer bu klasörde aynı isimde metin gelgesi varsa, yukarıda yazdığımız satırı içine ekleyebilirsiniz. Ancak bu psp pluginleri grafiksel olarak etki ediyorsa bunların yanlarında yazan 1 rakamlarını 0 yapıp hepsini iptal edin.

Konsolu yeniden başlattığınız zaman psp oyunlarının çoğunu adrenaline programı üstünden yüksek çözünürlük ile oynayabilirsiniz. Bazı oyunlar aşağıda yazdığım şekilde hata verebilir;

  • Ara sahne videoları gözükmemesi
  • Oyunun siyah ekranda kalması
  • Ekranın tamamının gözükmemesi / ekrana sığmaması
  • Grafiksel atlama gibi problemler

Eğer bu tarz hatalar alırsanız psp oyununu açarken L tuşuna basılı tutun, böylece bu plugin devre dışı kalır ve oyun normal şekilde açılır.

  • iTLS için plugin eklemek;

Öncelikle itls’nin ne demek olduğundan bahsedeyim. Kısaca internet sayfaları için güvenlik sertifikası olduğunu söyleyebiliriz. Zaman içerisinde web sayfaları daha fazla güvenlik ister hale geldi. Sony güncel versiyonlarda bunu güncelledi. Biz bu plugin sayesinde 3.60 ve 3.65 versiyonlarda bu özelliği kullanacağız.
Bu plugin netflix ve github gibi sayfaları cihazda açarken çok işimize yarıyor.

Verdiğim linkten itls vpk dosyasını indirin ve vitashell aracılığı ile kurun. Bunu program gibi kurduk ancak çalıştırdığımız zaman bize pluginleri otomatik olarak atacak. Programı çalıştırınca ilk seçenekte olan full install seçeneğini seçin ve kurulum bitince konsolu yeniden başlatın. Artık ana ekranda yer alan itls programını silebilirsiniz.

  • Shellbat;

Bu plugin ile bataryanın yanına yüzde sembolü gelir ve bataryanın ne kadar kaldığını görebiliriz.

Verdiğim linkten shellbat.suprx dosyasını indirip tai klasörüne atın. Artından config dosyasına, *main satırının altına bir satır açıp şunu ekleyin.
ux0:tai/shellbat.suprx satırını ekleyin. (Sd2vita için ur0:tai/shellbat.suprx şeklinde olacak.)
Daha sonra konsolu yeniden başlatın. Eğer birden fazla plugin kuracaksanız, hepsinin kurulumu bitince konsolu yeniden başlatın.

  • Shellsecbat;

Bu plugin bir önceki shellbat’e benziyor. Ancak biraz daha detaylı versiyonu diyebiliriz. Yüzde olarak pil durumunu gösterir, yanında saati saniye ile birlikte gösterir. Ayrıca tarihte gözükür ve Select+R veya L tuşlarına basınca hafıza kartının ne kadarı dolu olduğunu gösterir.
Ayrıca PS Vita TV kullanıcıları için batarya durumu anlamsız olduğu için Vita TV’lerde batarya kısmı kaldırılmıştır.
Bu plugin Shellbat ile aynı anda çalışmaz. O yüzden içlerinden sadece birini kurun.

Verdiğim linkten shellsecbat.suprx dosyasını indirip tai klasörüne atın. Artından config dosyasına, *main satırının altına bir satır açıp şunu ekleyin.
ux0:tai/shellsecbat.suprx satırını ekleyin. (Sd2vita için Ur0:tai/shellsecbat.suprx şeklinde olacak.)
Daha sonra konsolu yeniden başlatın. Eğer birden fazla plugin kuracaksanız, hepsinin kurulumu bitince konsolu yeniden başlatın.

  • PSV VSH Menu;

Bu plugin ile psp’deki gibi bir vsh menüye sahip olmamızı sağlar. Buradan PS Vita’ya overclock yapabilirsiniz. Overclock cihaza zarar vermeyecek sınırlarda izin veriliyor. O yüzden cihaza zarar verir diye korkmayın. Ancak Vita oyunları standart olarak çalıştığı için bu plugin bence çok kullanışlı değil. Ancak yine de kurmak için;

Verdiğim linkten kuio.skprx ve vsh.suprx dosyalarını indirin. Bunların ikisini de tai klasörüne atın. Daha sonra config dosyasına pluginlerin altına
ux0:tai/kuio.skprx satırını ekleyin. (Sd2vita için ur0:tai/kuio.skprx şeklinde olacak.)
*!PSPEMUCFW
*ALL
ux0:tai/vsh.suprx satırını ekleyin. (Sd2vita için ur0:tai/vsh.suprx şeklinde olacak.)
Bu satırları ekleyip konsolu yeniden başlatın. Şimdi L+R+Start veya L+R+Select tuşlarına bastığınız zaman vsh menü açılacak.

Not; Geliştirici sayfasında gördüğünüz gibi bu plugin artık destek almıyor. Normal şartlarda kullanmanızı önermem. Ancak bana bu plugini soranlar olduğu için buraya ekliyorum.

  • Pngshot;

Bu plugin aldığımız ekran görüntüsünün daha düzgün olmasını sağlar. Normalde Sony bunu 3.68 ve üst versiyonlarda düzeltti. Biz bu plugin ile 3.60 ve 3.65 versiyonlarda daha düzgün ekran görüntüsü alabiliriz.

Verdiğim linkten pngshot.suprx dosyasını indirip tai klasörüne atın. Artından config dosyasına, *main satırının altına bir satır açıp şunu ekleyin.
ux0:tai/pngshot.suprx satırını ekleyin. (Sd2vita için ur0:tai/pngshot.suprx şeklinde olacak.)
Daha sonra konsolu yeniden başlatın.
PS ve start tuşlarına aynı anda basınca ekran görüntüsü alır ve ux0: Picture/ klasörüne kaydedilir.

  • Ds4vita;

Bu plugin ile ds4 joystick’ini vita üzerinde kullanabiliriz.

Verdiğim linkten ds4vita.skprx dosyasını indirip tai klasörüne atın. Artından config dosyasına, *main satırının altına bir satır açıp şunu ekleyin.
ux0:tai/ds4vita.skprx satırını ekleyin. (Sd2vita için ur0:tai/ds4vita.skprx şeklinde olacak.)
Daha sonra konsolu yeniden başlatın.
PS vita’da ayarlara girin, cihazları seçin ve Bluetooth Cihazlarını seçin. (Bluetooth açık olsun.)
PS4 joystick’te share ve PS tuşlarına aynı anda basılı tutun. PS4 joystick ışığı çok hızlı yanıp sönene kadar bu tuşlara basılı tutun. Artık PS4 kolu bağlanacak. Bir daha ki sefere bağlanmak istediğinizde sadece PS tuşuna basmanız yeterli olacaktır.

Auto Plugin;

Bu uygulama ile istediğiniz pluginleri çok kolay bir şekilde kurabilirsiniz. Aşağıda verdiğim linkten programı indirip kurun ve çalıştırın. Ardından istediğini pluginleri seçin. Konsolu yeniden başlattığınız zaman hepsi ektif olacaktır.

Not; İnternette auto plugin ya da auto plugin 1 olarak geçen programı kullanmayınız. Problemlere sebep olan versiyon bu programdı. Auto plugin 2 çok daha sorunsuzdur.

Not; Autoplugin programında nonpdrm uygulamasını seçince farklı versiyonları listelenir. Fl0w yazanı kullanmanızı tavsiye ederim.

Pluginleri çalıştırmadan konsolu açmak;

Bazen yanlış bir plugin kurduğumuzda konsolda sorunlar meydana gelebilir. Bu durumda pluginleri aktif etmeden konsolu açıp sorunlu olan plugini tai klasörü içindeki config belgesinden iptal edebiliriz.

Bunun için konsolu L tuşuna basılı tutarken açmamız gerekir.

Şu an için anlatmak istediğim pluginler bu kadar. Ancak daha sonra bu başlığa başka pluginleri de ilave edeceğim.

Sizde eklememi istediğiniz pluginleri yorum olarak ifade ederseniz, en kısa sürede eklemeye çalışırım.

Bir sonraki rehberde kurmamız gereken programları anlatacağım. Her türlü yorum ve görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim…