26 Ocak 2021

Hafıza Kartı Seçimi ve Desteklenen Formatlar

ile konsolrehberi

Hafıza kartı seçiminde marka olarak istediğiniz markanın micro sd hafıza kartını alabilirsiniz. Burada size tavsiyem alacağınız kart en düşük class10 hızında olsun. Daha düşük hızlardaki kartlarda oyun yüklemeler çok uzun sürer. Eğer emunand gibi sistemleri kullanacak olursanız ya da hafıza kartına android işletim sistemi kurmak isterseniz, hafıza kartının hızı daha da önemlidir. (Android kurma ve emunand işlemi için detaylı rehberler olacaktır.)

Bu yüzden en az class10 ya da daha iyisi olan uhs-1 hızında bir hafıza kartı tercih etmelisiniz.

Hafıza kartının hızından başka boyutu ne kadar olmalı sorusu da bana çok soruluyor. İnternetten baktığınız zaman switch konsolun 2tb kapasiteye kadar hafıza kartı desteklediğini görebilirsiniz. Tabi 2tb hafıza kartı konsoldan daha pahalıya geleceği için size önerim daha küçük kapasitede ve daha uygun fiyatlı kartlar olacaktır.

Kırma işleminden sonra konsola istediğiniz gibi oyun yükleyebilirsiniz. Bence en azından 128 gb olan bir hafıza kartı alın. Bazı oyunların boyutu cidden büyük oluyor. Eğer yükleme yapacağınız oyun nsp formatında ise, kurulum için bu oyunu hafıza kartına kopyalayıp sonra kurulum yapmanız gerekecektir. Yani oyunun nsp dosyası ve kurulmuş hali için toplamda oyunun iki katı boş alana ihtiyacınız olacaktır. Bazı oyunların 30gb civarı olduğunu da düşünürsek 64gb hafıza kartı yeterli olmayacaktır.

Bazen sitelerde indirimli satışlar oluyor, 200gb, 256gb ya da 400gb micro sd hafıza kartları için. Eğer uygun fiata denk gelirse bu kapasite kartları almanız çok daha iyi olur.

Hafıza kartlarından bahsettikten sonra, şimdi de desteklenen formatlara göz atalım.

Fat32; Switch konsolunun desteklediği formatlardan biridir. Fat32 dosya formatı bilindiği gibi maksimum 4gb boyutundaki dosyaları depolamaya izin verir. Ancak az önce çok daha büyük boyutlu oyunlar olduğundan bahsettim. Bu yüzden fat32 bizim tercih edeceğimiz dosya formatı olmayacaktır.

Exfat; Switch konsolunun desteklediği bir diğer formattır. Herhangi bir boyut sınırı olmadığı için büyük dosyalarımızı rahatça kartımıza kopyalayabiliriz.

Ancak switch’e exfat destekli güncelleme yüklenmesi gerekmektedir. Bu güncellemenin yüklü olup olmadığını anlamanın en kolay yolu exfat formatındaki kart ile switch konsolu normal şekilde açmaktır.

Eğer konsol exfat hafıza kartını gördüyse, options sekmesi altında bu kartı ve boyutunu görür.

Eğer konsol exfat hafıza kartını görmediyse, ana menüde uyarı verir ve güncelleme yapılması gerektiğini söyler. Eğer konsolunuzda herhangi bir homebrew uygulama yapmadıysanız banlanma riski olmadan direk online olup konsolunuzu exfat için güncelleyin. Ancak kırma işlemi yapılmış bir konsol kullanıyorsanız offline güncelleme konusuna göz atın. (Bu konu en kısa sürede eklenecektir.)

Fat32 formatlı bir hafıza kartı kullanacaksanız, 32gb boyuttan büyük kartları windows fat32 olarak biçimlendirmez. Bu yüzden aşağıdaki linkte yer alan ücretsiz uygulama ile hafıza kartınızı fat32 olarak biçimlendirebilirsiniz.

Exfat güncellemesi hem exfat formatı hem de fat32 formatı çalıştırır. Fat32 güncellemesi ise sadece fat32 formatı çalıştırır. Bu yüzden exfat kullanmanızı tavsiye ederim.