26 Ocak 2021

İnternette Karşımıza Çıkan Oyun Biçimleri

ile konsolrehberi

Kırma işleminden sonra internetten oyun baktığınız zaman 4 farklı oyun uzantısı ile karşılaşabilirsiniz. Şimdi bunlara tek tek değinelim.

Nsp;

En yaygın olan oyun uzantısıdır. Tüm homebrew yazılım grupları için uygundur. Oyunu yükleme programı aracılığıyla kurup sonra oynayabilirsiniz. (Kurduktan sonra karttan nsp dosyayı silebilirsiniz.)

Ayrıca oyunların ek paketleri ya da güncelleme dosyalarını da nsp formatında bulabiliriz.

XCI;

Sx os yazılımda kurulum olmadan oyunu imaj gibi yükleyip oynamaya imkan sağlar. İstenildiği takdirde nsp gibi yüklenebilir. Sx os için en büyük artısı dock modda harici hdd üstünden bu formattaki oyunların çalışmasıdır. Nsp formatındaki güncelleme ve ek paketler kurulup xci oyunlarla da kullanılabilirler.

Ayrıca bazı oyunların yanında super xci gibi ifadeler yer alır. Bunun anlamı oyunun içine ek paket ve güncelleme gibi dosyalarında dahil edildiğidir. Normalde xci oyunlar direk olarak kartuş oyundan elde edilen üstünde oynama yapılmamış dosyalardır.

Sx os dışında atmosphere yazılımını kullanan arkadaşlar bazı oyun yükleme programları ile nsp gibi bu oyunları yükleyebilirler.

Nsz;

Nsp dosya biçiminin sıkıştırılmış hali olarak düşünebiliriz. İndirme sırasında daha az yer kaplar. Ancak kurulum sırasında, kurulum yapan program önce bunu nsp formatına çevirir, sonra yükler. Yani kartta daha fazla boş yer olması gerekmektedir.

Size tavsiyem, öncelikle nsp olarak oyunları indirin.

Xcz;

Xci formatın sıkıştırılmış halidir. Sx os yazılımı bunu direk olarak açmaz. Aynı nsz gibi kurulum yapılması gerekir.

Bu oyun türlerini yüklerken kullanacağımız programları aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz;

https://konsolrehberi.com/2021/02/08/switch-oyun-yukleme-programlari/