24 Ocak 2021

Homebrew (CFW) için Gerekli Yazılımlar

ile konsolrehberi

Kırma işlemlerine baktığımız zaman kullanabileceğimiz birbirinden farklı yazılımlar söz konusudur. Şimdi kısaca bu yazılımlara ve aralarındaki farklara değinelim;

Sx Os;

Piyasada paralı olan tek yazılımdır. Eğer yazılımsal olarak kırmaya uygun olmayan bir cihaza çip taktıracaksanız, tek seçeneğiniz sx os’dir.

Artıları;

  • Sd karta atacağımız dosya tek dosyadır. Yani kurulumu biraz daha kolaydır.
  • Ücretsiz yazılımlardan farklı olarak XCI dosya uzantılı oyunları da açar.

Oyun dosya türlerini detaylı olarak öğrenmek için aşağıdaki linke göz atabilirsiniz;

Artı özelliklerine devam edersek;

  • Dock modda harici hdd üzerinden XCI formatlı oyunları açabilir / yükleyebilir.
  • Stealth mode özelliği ile nintendo serverlarını bloklayıp internete girmenize olanak tanır. (Online oyun oynama değildir.)

Eksileri;

  • Ücretli olması
  • Son çıkardıkları çip olayından sonra nintendo ile yaşadıkları dava, yazılımlarını geciktirmelerine sebep oldu.
  • Bazı çok kullanışlı uygulamalar sx os uyumlu değil.

Kullanmak için aşağıda verdiğim siteden download sekmesinden, sx loader 1.0 yazan linki indirin ve sx os ……. Beta yazan linki indirin. (Bu rehberi hazırladığımda 3.10 beta yazılımı mevcuttu. Eğer yenisi geldiyse onu indirin.)

Not; İlk kullanımda lisans aktif etmek için kullanılacak bölüm sitenin sağ üst tarafında yer alıyor.

Atmosphere / Hekate;

En yaygın olarak kullanılan ücretsiz yazılımdır.

Artıları;

  • Çok yaygın olduğu için yazılım desteği de çok çabuk gelir. Switch’e gelen güncellemelere uygun yeni versiyonu en hızlı yayınlanan yazılımdır.

Kullanmak için aşağıda verdiğim site girin, select console kısmında sadece nintendo switch bulunuyor. Buna tıklayın, gelen ekranda, “Pre-configured bundles” kısmından “Recommended Defaults” yazan seçeneği seçin.

“Select your extras” yazan bölümden fusee-primary seçeneğini işaretleyin ve “Download your zip” kısmına tıklayarak gerekli dosyalarınızı indirin.

Ayrıca atmosphere yazılımının github geliştirici sayfasının linkini de ekliyorum. Buradan da gerekli dosyaları indirebilirsiniz;

Switch konusunda anlatacağım rehberleri çoğunlukla atmosphere ve sx os için ele alacağım. Bu yüzden atmosphere konusunu biraz daha detaylı inceleyelim;

Çok önemli; Atmosphere yazılım ile oyun oynayabilmek için “signature patches” adında ek bir yazılıma ihtiyacımız olacak. Bu yazılımı aşağıdaki github sayfasından indirebilirsiniz;

Burada görüldüğü gibi hekate ve fusee için ayrı ayrı dosyalara yer verilmiştir. Hekate ve fusee arasındaki farklara değindikten sonra istediğinizi indirebilirsiniz.

Atmosphere aynı dosyaları kullanmasına rağmen bilgisayardan ya da RCM loader ile switch’e gönderdiğimiz payload dosyası sayesinde payload menülerde yapacağımız ayarlar değişir. Yani fusee primary ve hekate aslında aynı sistemdir.

Fusee primary; Birçok ayarın yapılmasına müsaade edilmediği, ancak daha hızlı çalışan bir yapıdır.

Hekate; Fusee secondary şeklinde de ifade edilen bu payload ile nand yedeği alma, emunand, autorcm gibi ayarları yapabiliriz.

Tinfoil gibi bazı uygulamalar hekate ile uyumlu çalışmıyor. (Özellikle tinfoil dediğimiz uygulama bizim için çok önemlidir. Bu uygulama üzerinde yapacağımız bir ayarlama ile ücretsiz market gibi oyun indirmemize olanak sağlar.)

Benim tavsiyem nand yedeği gibi işlemleri hekate ile yaptıktan sonra cihazı fusee primary ile kullanmanızdır. Bu yüzden bence fusee için olan signature patches dosyalarını indirin.

Başka bir geliştiricinin yayınladığı signature patches dosyalarını da alternatif olması açısından ekliyorum;

Burada dosyalar ayrı ayrı değil, büyük olasılıkla iki payload için de uyumludur. Şahsen ben ilk olanı denedim.

Deep Sea;

Team Neptune adında bir geliştirici grubun yapmış olduğu bir yazılımdır. Temel olarak atmosphere kodunu kullanırlar. Yani atmosphere ile uyumlu olan her uygulama ve özellik bu yazılım ile de çalışır.

Artıları;

Atmosphere / hekate yazılımı hızlı güncelleme almasına rağmen bazen signature patches diye adlandırılan, oyun yükleme ve çalıştırma için kullanılan yazılım güncellemesi geç gelebiliyor. DeepSea yazılımı ise all in one şeklinde geçen yani ek bir şeye ihtiyaç duymayan bir yazılımdır.

Güncel versiyonunu verdiğim github geliştirici sayfasından indirebilirsiniz;

NeutOS (Güncel değil);

Atmosphere kodunu kullanan başka bir cfw yazılımıdır. İlk başlarda hızlı bir çıkış yapmasına rağmen son yazılımlarda destek gelmedi. Belki ileride tekrar aktif hale gelir diye buraya github geliştirici sayfalarını ekliyorum;

ReiNX (Güncel değil);

3ds konsol zamanında çok aktif olan bir gruptu. İlk başlarda çok aktif olarak switch cfw yazılımı yayınlamalarına rağmen, aynı neutOS gibi fw 10 zamanından beri güncel bir sürüm yayınlamadılar. Belki ileride tekrar aktif hale gelir diye burada kendi sitelerinin linkini ve github sayfasını paylaşıyorum;

Reinx sitesi;

Reinx github sayfası;

Özet;

Uzun bir içerik olduğu için kısa bir özet yazma ihtiyacı duydum.

Eğer cihazınıza çip taktıracaksanız sx os şu an için sadece çip üreten gruptur.

Cihazınıza yazılımsal olarak kırma işlemi yapmak istiyorsanız, benim önerim atmosphere kullanmanızdır. Bana göre sx os para vermeye değecek bir özellik sunmuyor. Yine karar size kalmış arkadaşlar…

Atmosphere için;

sitesinden fusee primary seçeneğini seçip zip dosyamızı indirelim. Ardından fusee için olan signature patches dosyasını indirelim;