19 Şubat 2021

PS3 ISO TOOLS – Tüm PS3 Oyunlarını ISO Yaparak Harici HDD Üzerinden Oynayın

ile konsolrehberi

CFW veya HEN işlemi yapılmış PS3 konsollara fat32 formatında biçimlendirilmiş hdd’leri usb ile bağlayarak oyunları harici hdd üzerinden oynayabiliriz.

Bunun için fat32 formatındaki hdd içine GAMEZ ya da GAMES adında bir klasör açarız ve klasör formatında olan oyunları buraya kopyalarız. Konsolumuzda multiman gibi oyun yöneticisi herhangi bir programı çalıştırdığımız zaman harici hdd üzerindeki oyunların listelendiğini görebiliriz.

Buraya kadar anlattığımız klasik yöntem ile oyunları harici hdd üzerinden oynatmadır. Peki oyunları neden iso formatına çevirmek isteriz diye sorabilirsiniz.

Fat32 dosya formatı normalde 32gb kapasiteye kadar kullanılması için üretilmiştir. Windows üzerinden biçimlendirme yapmak istediğiniz zaman 32gb üstü depolamalarda fat32 formatı gözükmez. Bu yüzden yardımcı format programları kullanırız.

Normalde 32gb üzerine destek verilmemesinin nedenleri vardır. Fat32 depolama birimi küçük kapasitelerde dosyaları hızlı okumak için üretilir. Örneğin 1tb kapasiteli bir usb hdd’yi PS3 konsolda kullanıyorsak ve içine kopyaladığımız oyun 1000’den fazla dosya içeriyorsa bunun okunması uzun sürer. Bu şekilde bir sürü oyun olduğunda oyunların yüklenme süreleri, loading süreleri gibi şeyler çok uzar.

Ancak oyunu iso yaptığımız zaman dosya sayısı çok azalacağı için PS3 çok daha hızlı okur. Yükleme süreleri daha hızlı olur.

Klasör formatlı oyunlarda, eğer oyunun 4gb’den büyük dosyası varsa bu oyunu harici hdd üzerinden oynayamayız. Last of us gibi birçok popüler oyunda bu durum söz konusudur. Ancak iso formatındaki oyunlarda böyle bir durum söz konusu değildir.

PS3 Iso Tools adındaki bu program ile oyunlarımızı iso formatına dönüştüreceğiz. Aşağıda verdiğim linkten programı indirin.

Programı zip dosyasından çıkartın ve çalıştırın. PS3 System yazan yerde CFW seçeneği seçili olsun. Firmware olarak 4.76 seçin. (4.76 üstüne çıkan yazılımlar oyunları çalıştırmak için bir değişiklik yapmamıştır. Bu yüzden programda daha güncel yazılım seçenekleri yoktur.)

Create ISo(s) seçeneğini seçin.

Ayarlarınız resimde gözüktüğü gibi olsun. Yani;

  • Split ISO(s) To Fit On FAT32 device seçeneği seçili olsun.
  • Patch Game(s) To Firmware kısmında If Needed seçili olsun.
  • Rename ISO(s) TO “[Game-Name] – [Game-ID]” seçeneği seçili olsun.
  • Use “makeps3iso” seçeneği seçili olsun.

Bu ayarları seçtikten sonra continue seçeneğini seçin ve iso formatına çevirmek istediğiniz oyunu seçin. Ardından oyunun iso halinin hangi klasörde oluşmasını istediğinizi belirtin ve program oyunu iso’ya dönüştürmeye başlasın.

Oyunların yüzde 99’u makeps3iso seçeneğindeki ayar ile sorunsuz çalışır. Ancak çalışmayan bir oyuna denk gelirseniz genps3iso ayarını deneyin.

Oyun boyutuna göre parça parça iso olarak oluşur .Tüm parçaları kopyaladığımız zaman PS3 sorunsuz olarak bunu okur. Ayrıca Oyunlar için istediğiniz isimde bir klasör oluşturup parçalar halindeki iso dosyalarını içine taşıyabilirsiniz. Böylece her oyun dosyaları kendi klasöründe olur.

Oyunları harici hdd içinde PS3ISO isimli bir klasör oluşturup içine kopyalayalım. Hdd’yi PS3’e bağlayıp multiman gibi bir oyun yöneticisi programını açtığımızda oyunlarımızın listelendiğini görürüz.

Notlar;

  • Iso yaptığımız oyunu programdaki extract seçeneği ile tekrar dosya haline getirebiliriz.
  • Pkg formatındaki oyunları bu şekilde kullanamayız.
  • Iso yaptığımız oyunları multiman programının ilk kez taraması uzun olabilir. Çünkü her iso dosyasının içini tek tek tarar. Bu sırada oyun resimlerini yanlış gösterme ya da kasma olabilir. Ancak bir kez taradıktan sonra bu gibi bir durumla karşılaşmayız ve normal dosya formatından çok daha hızlı çalışır.
  • Bu iso formatındaki oyunları normal klasör formatında olduğu gibi multiman ile kopyalayıp dahili hdd üzerinden de oynayabiliriz. Dahili hdd içinde PS3ISO klasöründe yer alırlar.

Umarım rehber faydalı olmuştur. Her türlü görüş, öneri ve sorularınızı yorum olarak bildirmeyi unutmayın…