6 Mart 2021

R4 Kart ve R4 Kart Yazılımı

ile konsolrehberi

Yazımıza r4 kartın ne olduğu ve ne işe yaradığını anlatarak başlayalım. R4 kartlar nintendo DS ve nintendo 3DS oyun konsollarımızda nds, yani nintendo DS oyunlarını oynamamızı sağlar.

Nintendo 3DS konsol kullanıcısı arkadaşlar daha önceki rehberleri takip ettilerse twilight menu+ uygulaması ile konsollarında nintendo DS oyunlarını oynayabileceklerini bilirler.

Nintendo 3DS ve nintendo DS kullanıcıları hiçbir cfw işlemi yapmak istemezlerse, r4 kart ile sorunsuz şekilde nintendo DS oyunlarını oynayabilirler.

Nintendo 3DS kullanıcıları ellerinde mevcut ise r4 kartı kullanmalarını tavsiye ederim. Çünkü;

  • R4 kart kendi üzerindeki hafıza kartını kullandığı için, 3DS uygulama ve oyunlarına kullandığınız hafıza kartında yer tutmaz.
  • Oyunların listelenmesi twilight menüye göre daha iyidir. Twilight menü bir klasörde belirli sayıda oyunu listeler. Aynı klasöre çok fazla oyun koyarsanız bu oyunlar gözükmez.
  • R4 kartta oyun save dosyaları da kart üzerine kaydedilir. Konsolda hiçbir kayıt alınmaz.

Tüm bu saydığım sebepler, eğer kart elinizde varsa kullanmanız içindir. Eğer elinizde bir r4 kart yoksa 3ds konsolunuz için bu kartı satın almanıza değecek bir artı yoktur.

Nintendo DS konsollar için ise öncelikli olarka r4 kart kullanmanızı tavsiye ederim. Nintendo DS cfw konusunu yazdığımda bunu daha detaylı anlatacağım. Ancak kısaca özetlemek gerekirse, konsolun nand’ı kopyalanıp bunun üstünde değişiklik yapıp hafıza kartındaki nand ile açılması sağlanıyor. Yani bu ufacık nand dosyasını kaybederseniz ve yedeğiniz yoksa, bildiğim kadarıyla konsolunuzu düzeltemezsiniz.

Bu yüzden öncelikli olarak nintendo DS konsollarınızda r4 kart kullanmanızı tavsiye ediyorum. Ancak nand kopyasını birkaç yerde saklarsanız cfw işlemini öneriyorum.

Bu kadar ön bilgi verdikten sonra, r4 kart modellerinden bahsedeyim. Piyasada birçok model r4 kart bulunmaktadır. Hatta piyasada bulunan modellerin klonları bile bulunmaktadır.

Bu kadar çok modele tek tek değinmemek için Türk sitelerinde en çok gördüğüm bir modeli ele almaya karar verdim.

Resimde görülen R4 Gold Pro modelini seçtim. Bazı yerlerde sarı plastik kasası siyah şekilde de olabiliyor. Bu sıkıntı değildir.

R4 kart üzerine micro sd hafıza kartı takılır ve bu hafıza kartına kopyaladığımız nintendo DS oyunlarını oynayabiliriz. Ancak r4 kart üzerindeki hafıza kartında belirli yazılım dosyalarının bulunması gerekir. Bu dosyalara r4 kartın kernel dosyaları denir.

R4 kartı yeni satın aldıysanız üzerinde küçük boyutlu bir hafıza bulunur ve bu hafıza kartının içinde kernel yazılımı vardır. Fat32 formatlı başka bir hafıza kartına bu dosyaları kopyalayın r4 kartımıza takıp kullanabiliriz.

Unutmadan söyleyeyim, r4 kart modelleri genellikle 32gb boyuta kadar destek verir denilir. Bu r4 gold pro modeli ile fat32 formatlı 64gb hafıza kartı denedim. Herhangi bir sorun yaşamadım. Ancak daha büyük kapasitede bir kart denemedim.

Hafıza kartının içindeki kernel yazılım dosyasını kaybederseniz tekrar indirmeniz gerekir. Bunun için aşağıda verdiğim linke tıklayın.

Açılan sayfadan 2020 yazan modellere bakın. Bunlardan elinizdeki karta uygun olan yazılımı zip olarak indirin.

Zip içindeki dosyaları hafıza kartınıza kopyalayın.

Dosyaları kaybetmenin dışında r4 kart yazılımlarının çoğunda zaman sınırı vardır. Genellikle biy yıl dolduğunda kartınızla oyun oynamak istediğiniz zaman size bir uyarı mesajı verir.

Bunu aşmak için konsolun tarihini geri alabilirsiniz. Ya da güncel kernel yazılımını indirebilirsiniz.

R4 Gold Pro model kartı rehber için seçmemin bir diğer sebebi, linkten indireceğiniz 2020 yazılımlarında zaman sınırı yoktur. Yani bir kere indirip yıllarca kullanabilirsiniz.

Umarım rehber faydalı olmuştur. Her türlü görüş, öneri ve sorularınızı yorum olarak bildirmeyi unutmayın…