7 Mart 2021

Nintendo Switch Android 10 Q Yükleme

ile konsolrehberi

Switchroot adındaki geliştirici grubu daha önce android 8.1 oreo sürümünü nintendo switch konsollarımızda çalışacak şekilde portlamıştı. Şimdi aynı grup android 10 sürümünü konsollarımızda çalışacak şekilde portladılar. Üstelik android 8.1 portundan çok daha iyi bir çalışacak şekilde.

Android 8.1 portunu kullanan arkadaşlar hatırlarlar. Ekranı kapattığımız zaman sadece ekran kapanması, uyku moduna girmeme gibi problemler vardı. Wireless sinyalinde sorun yaşayanlar çoktu. Pil çok çabuk bitiyordu. Joyconları bluetooth ile her seferinde yeniden bağlamamız gerekiyordu. Bu gibi birçok problem söz konusuydu.

Android 10 Q sürümünün portunda ise bu problemleri çözdüler. Hala bilinen birkaç hata söz konusudur . Ancak bunlar küçük hatalardır ve zamanla bunları da çözeceklerdir. (Bu hatalara daha sonra değineceğim.)

Android 10 Q, v1 olarak adlandırdığımız nintendo switch modelleri için port edilmiştir. Yani yazılımsal olarak cfw yapmaya uygun bir konsolunuz varsa ya da çip takılmış v1 model bir konsolunuz varsa android 10 portunu sıkıntısız bir şekilde kurup kullanabilirsiniz.

Mariko işlemcili v2 ve lite modeller çip taktırmış olsalar bile android yükleyemezler. Bazı kullanıcılar deneyip androidi çalıştırdıklarını ifade etmişler. Ancak switchroot ekibi bu portun mariko modeller için uygun olmadığını dile getiriyor. Eğer bu android portunu mariko cihazda kullanırsanız, oyunlarda ve programlarda düzgün çalışmama sorunları, pilin düzgün gitmemesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ancak bana göre en önemli sorun, başka bir işlemciye göre ayarlanmış portu cihazınızda kullanmaktır. Başka işlemci için yapılmış ayarlar cihazınıza zarar bile verebilir.

Ayrıca merak etmeyin. Switchroot ekibi yakın zamanda mariko cihazlar için de uygun bir port yapacaklarını ifade etmişler.

Kurulum işlemleri;

Artık kurulum işlemlerine geçelim. Hafıza kartımızın fat32 formatında olması gerekmektedir. Exfat dosya formatı şu an için desteklenmiyor. Bu yüzden hafıza kartınızı fat32 olarak biçimlendirin. Eğer hafıza kartınızın boyutu 32gb’den büyük ise windows bunu fat32 olarak biçimlendirmez. Bunun için yardımcı bir programa ihtiyacınız vardır.

Eğer bilgisayarınızda biçimlendirme için bir program yoksa aşağıdaki linkteki ücretsiz programı indirip kullanabilirsiniz.

İndirdiğiniz program ile hafıza kartınızı fat32 olarak biçimlendirin.

Android kurulumu için atmosphere (hekate) payload dosyasına ihtiyacımız olacaktır. Bu yüzden aşağıda verdiğim linkten güncel atmosphere dosyalarını indirin.

Açılan sitede nintendo switch seçeneğine tıklayın. Ardından Recommended Defaults seçeneğini seçin ve zip dosyasını indirin.

Zip içindeki payload klasörü içinde yer alan hekate payload dosyasını kullanacağız. Hekate payload dosyası 5.5.3 ya da daha güncel sürüm olmalıdır. Daha eski sürümlerde android kurulumu düzgün çalışmaz.

Normalde android için hekate dosyalarını kullanıp bootloader ve swtichroot isimli klasörler ayarlamamız gerekir. Ancak biz başka bir siteden bu dosyaların hazır hallerini alacağız.

Aşağıda verdiğim linke tıklayın. Açılan sayfadan LineageOS 17.1 Builds yazan bölüme gelin. 18.1 yazanı kullanmayon. Bu android 11 için deneme sürümüdür. Buna uygun google play uygulaması yoktur. LineageOS 17.1 Builds bölümünde en üst satır en güncel olanıdır.

Android 10 için kullanacağımız iki farklı sürüm vardır.

Tablet sürümde normal bir tablet gibi elde kullanmamız gerekir. Bu sürüm için dock mod optimize edilmemiştir. Ancak marketteki tüm oyun ve uygulamaları tablet olarak sorunsuz kullanabiliriz.

Bu sayfada LineageOs ve LineageOS + Nvidia yazan tablet sürüm için olandır. (Nvidia yazanı seçmenize gerek yok. Nvidia içeren dosyaları almayacağız. Kurulum bitince google play’den indirebiliriz.)

Eğer tablet sürümü kullanmak istiyorsak bunu seçelim.

İstediğimiz sürümü seçtikten sonra HekateSD adındaki zip dosyasını indirelim. Bunun içindeki bootloader ve switchroot klasörlerini hafıza kartımıza kopyalayalım. (Ana dizine)

Not; Aslında bu sayfadaki android lineage dosyalarını kullanarak da kurulum yapabiliriz. Bu geliştirici de gayet güzel port yapmıştır. Ancak switchroot ekibi daha kalabalık bir geliştirici grubu oldukları için onların yayınladığı sürüm daha sorunsuz olur diye düşünüyorum. Bu yüzden aşağıda vereceğim switchroot ekibinin android dosyalarının kullanın.

Az önce dediğim gibi iki farklı android sürümü söz konusudur. Aşağıdaki linke tıklayın.

Atv yazan sürüm ise android tv box gibi kullanmamız için gerekli sürümdür. Bu sürümde elde ve dock kullanımında sorunsuz şekilde video uygulamalarını kullanabiliriz. Ancak her oyun ve uygulama çalışmayabilir.

Kullanmak istediğimiz sürüme karar verip kurulumu ona göre yapalım. Aşağıdaki linkte bu iki sürüm de bulunmaktadır.

Linkte yer alan hashes.txt ve broken yazan seçeneklere tıklamayın.

İstediğiniz android sürümünü zip olarak indirin. Zip içerisinde bootloader, switchroot ve zip şeklinde android dosyaları bulunur. Hepsini hafıza kartınıza kopyalayın.

Aynı indirme sayfasında bulunan extras seçeneğini tıklayalım. Alarm-disable ve joycon-xbox zip dosyalarını indirelim. Bunları zip olarak hafıza kartınıza kopyalayalım.

Xbox-zip joyconların xbox kolu gibi tuş diziliminde çalışmasını sağlar. Bunu kurmak zorunlu değildir. Ancak birçok uygulama ve oyun xbox kolu dizilimi ile daha sorunsuz çalışır.

Alarm-disable, uyku modunda iken bildirimlerin gelmesini engeller. Böylece pil kullanımı çok daha iyi bir hale gelir. Bu eklenti ile bildirimleri uyku modunda kapatırsak günlerce uyku modunda bekleyebiliriz. Eğer açık kalırsa birkaç saate batarya bitebilir.

Android için google mağazasını da indirmemiz gerekir. Bunun için aşağıdaki linke tıklayın.

Tablet yazılımı için arm64, android 10 ve pico seçeneklerini seçip dosyamızı indirelim.

Android tv box olarak kullanacaksak, arm64, android 10 ve tvmini seçeneklerini seçelim. Dosyamızı bu şekilde indirelim.

Bu indirdiğimiz zip dosyasını da hafıza kartımıza zip olarak kopyalayalım.

Öncelikle konsolunuzu çalıştırın (emummc kullanıyorsanız cfw olarak). İki joycon takılı olsun. Böylece joycon eşleşme bilgileri cihazınıza kaydedilmiş olur.

Daha sonra konsolu kapatın ve payload gönderip hekate ekranına gelin. Daha önceden hekate kullanmadıysanız ya da yeni bir sd kart kullanıyorsanız sizden tarih ve saat girmeniz istenir. Bu ayarı yapın.

Konsolunuza iki joyconu da bağlayın. (Hekate ekranında iken, jig aparatını çıkarıp iki joycon’u bağlayın.)

Resimdeki gibi Nyx Options yazan yeri tıklayın.

Karşımıza gelen ekranda Dump Jpy-Con BT yazan seçeneği seçelim.

Eğer işlemi doğru yaptıysak resimdeki gibi bir mesaj ile karşılaşacağız.

Bu ekranı sağ üst köşedeki Close butonu ile kapatalım.

Tools yazan seçeneğe girelim.

Resimdeki gibi Partition SD Card seçeneğini seçelim.

Eğer sd kartınızda yüklü olan oyun ya da program varsa, yukarıdaki resimdeki gibi bir mesaj göreceksiniz. Yani yüklü olan tüm oyunlarınız silinecektir. Eğer sadece bizim kopyaladığımız dosyalar varsa bu dosyaların kopyalanıp geri yükleneceğine dair bir mesaj göreceksiniz.

Ayrıca Any other partition will be wiped! mesajına dikkat etmenizi öneririm. Yani kartınızda ayrılmış emummc / emunand bölümü varsa bu bölümler büyük ihtimal silinir. Buradan android bölümü ile birlikte tekrar emummc oluşturursanız ikisini beraber aynı anda kullanılabilir. Ancak daha önceden oluşturduğunuz emummc silinir.

Not; Ben kurulum işlemini bizzat denemedim. Yani önceden yaptığım emummc bölümünün silinip silinmediğinden tam olarak emin değilim. Yazan mesaja göre silinmesi gerekir. Denemek isterseniz save yedeğinizi alıp deneyebilirsiniz.

Ayrıca sx os kullanıları emunand ve android bölümünü aynı anda kullanamazlar.

Bir sonraki ekranda android için ayırmak istediğiniz kart boyutunu seçin ve Next step yazan yere tıklayın. Gerekli sistem dosyaları kopyalandıktan sonra bölümünüz hazır olacak.

Resimdeki gibi SD UMS bölümüne tıklayın. Kablo ile bilgisayara bağlanmanız gerekecek. Kablo bağlantısı kurduğunuz zaman sd kartınızda eksik olan bir android zip dosyası olup olmadığını kontrol edin. Eğer eksik dosya varsa bunları tekrar kopyalayın. Daha sonra kablo bağlantısını kesin. Power tuşuna bir kere basın ve resimdeki ekrana geri dönün.

Şimdi bu ekrandan Flash Android seçeneğini seçin. Burada karşınıza gelen tüm seçeneklere continue ve ok deyin. En sonunda cihaz yeniden başlayacak ve android yükleme ekranına geleceksiniz.

Bu ekranda select language yazan yerde isterseniz Türkçe seçebilirsiniz. Ana sistemin dilini etkilemediği için ben değişiklik yapmadan devam ettim.

Swipe to Allow Modifications yazan butonu kaydırın.

Bu ekranda Mount (bağla) yazan seçeneği tıklayın. Micro Sd card seçeneği olsun. Select Storage (Depolama seçiniz) yazan butona tıklayın. Karışımıza depolama seçme ekranı gelecek. Buradan da Micro Sd card seçeneğini seçelim ve ok diyelim. Zaten dahili depolama ve usb otg 0mb olarak gözükür.

Geri tuşuna basıp bir önceki ekrana dönelim. Bu sefer Install (yükle) seçeneğini tıklayalım. İlk önce lineage-17.1 yazan android 10 kurulumunu yapalım. Android kurulumunu yaptıktan sonra geriye kalan gapps, disable alarms ve joycon xbox ayarlarını kuralım.

Burada seçenekler kısmındaki zip signature verification (zip imza doğrulaması) ve reboot after installation is complete (yüklemeden sonra yeniden başlatma) seçeneklerini seçmeyin.

Swipe to confirm Flash (Flash’ı yüklemek için kaydırın) seçeneği ile yüklemeyi yapın. Yükleme sırasında kırmızı ile gözüken hata mesajları alırsanız korkmayın. Bu gayet normaldir.

Yükleme işleminin bitmesini bekleyin. İşlem bitince isterseniz Wipe Cache / Dalvik (Ön belleği temizleme) butonuna basabilirsiniz. Çok gerekli değildir. Wipe cache yaptıktan sonra / yapmadan geri tuşuna basarak diğer zip dosyalarını yükleyin. (Gapps, disable alarm, joycon xbox)

Tüm yükleme işlemleri bitince reboot (yeniden başlat) seçeneğini tıklayın. Konsol android ekranında açılacaktır. Burada da kurulum yapmamız gerekmektedir.

Konsol yeniden başladığı zaman ilk kurulum biraz uzun sürecek. Bu normaldir.

Eğer herhangi bir zip dosyasını yüklemediysek, ya da yüklemeyi unuttuysak sorun değildir. Bunu daha sonra da yapabiliriz.

Konsolu kapatalım ve tekrar hekate payload ile açalım. Hekate payload menüsünden More configs yazan seçeneği seçelim.

Burada switchroot android 10 simgesini göreceğiz. Ses açma tuşuna basılı tutarken bunu seçelim. Böylece android yükleme yaptığımız Team Win Recovery Project ekranına geleceğiz. Eğer burada sadece tıklarsak direk olarak android açılır.

Daha önce yaptığımız gibi swipe to Allow Modifications yazan butonu kaydırın.

Bu ekranda Mount (bağla) yazan seçeneği tıklayın. Micro Sd card seçeneği olsun. Select Storage (Depolama seçiniz) yazan butona tıklayın. Karışımıza depolama seçme ekranı gelecek. Buradan da Micro Sd card seçeneğini seçelim ve ok diyelim.

Install (yükle) seçeneğini tıklayalım. Artık burada istediğimiz zip dosyalarını yükleyebiliriz.

Artık tüm kurulumlarımız bitti. Şimdi bazı küçük ayarlar ile android deneyimimizi daha iyi hale getirelim.

Yakın zamanda root yapabilmek için ne yapmanız gerektiğinden de bahsedeceğim. Ayrıca usb bağlantısından bahsedeceğim.

Umarım rehber faydalı olmuştur. Her türlü görüş, öneri ve sorularınızı yorum olarak bildirmeyi unutmayın…