4 Şubat 2021

GTA 3 Vita

ile konsolrehberi

Bir klasik olan grand theft auto 3 oyununu vita konsollar için portlandı. Bu oyunun kurulumu biraz karışık olsa da aşağıdaki adımları izlersek sorunsuz şekilde oyunu oynayabiliriz.

Öncelikle herhangi bir yerden gta 3 oyununun indirmeniz gerekiyor. Oyunun kurulu halindeki dosyaları bize lazım. (Setup halindeki dosyalar işimize yazamaz.) (Tr yama için safyanın sonuna bakın.)

Gta 3 klasörünün içindeki audio klasörünü kopyalayın. Aşağıdaki linkteki zip dosyasının içinde bulunan 2 dosyayı audio klasörüne atın.

Bat dosyasına çift tıklayıp çalıştırın. İhtiyacımız olan ses dosyalarını oluşturacak.

Sfx.raw ve sfx.SDT dosyalarını yeni oluşan audio klasörüne kopyalayın. Bütün MP3 uzantılı ses dosyalarını da kopyalayın. Eğer mp3 dosyaları yeni klasörde varsa mp3 dosyaları kopyalamanıza gerek yoktur.)

İşlem bittiğinde 197 adet ses dosyası olmalıdır.

Gta 3 içindeki audio klasörünü silin ve yeni audio klasörünü oyunun içine kopyalayın.

Oyunun klasör adını gta3 şeklinde yapın. (Küçük harflerle.)

Aşağıdaki linkten vpk ve data files dosyalarını indirin.

Data files zip dosyası içinde gta3 isimli bir klasör var. Bu klasör içindeki dosyaları kendi yaptığımız gta3 isimli klasörün içine kopyalayalım.

İndirdiğimiz vpk dosyasını vitashell ile kuralım.

Bu gta3 klasörünü vitashell ile ux0:/data klasörü içine kopyalayalım.

Aşağıda verdiğim linkten fd_fix.skprx dosyasını indirin ve plugin rehberinde olduğu gibi ur0:/tai/ klasörüne kopyalayın. (sd2vita yoksa ux0:/tai klasörüne kopyalayın.)

ur0:/tai/config.txt belgesinde *KERNEL satırının altında ur0:tai/fd_fix.skprx satırını ekleyin. (sd2vita yoksa ux0:/tai/config.txt belgesine ux0:/tai/fd_fix.skprx satırını ekleyin.)

Plugini ekledikten sonra konsolu yeniden başlatın. Böylece eklediğimiz plugin aktif olacak.

Plugin kurulumu ile ilgili detaylı bilgiyi pluginler rehberinden elde edebilirsiniz.

https://konsolrehberi.com/2021/01/26/625/

Artık oyununuz sorunsuz olarak çalışacaktır. İsterseniz türkçe yama dosyalarını indirip oyunun içine atabilirsiniz.

Grafiksel hatalarla karşılaşmamak için oyunun options kısmında yer alan aşağıdaki ayarları kullanmanızı tavsiye ederim.

Flame Limiter: On

Trails: Off

Colour Filter: Off

Wide Screen: Auto

Frame Sync: Off

Draw Distance: Bu ayarı düşük tutmak oyunun fps hızını etkiliyor. Düşükte tutmanızı tavsiye ederim.

Ayrıca kontrol ayarlarını klasik olarak ayarlayın.

HD Grafik Yaması;

Grafikler için xbox versiyonundan alınma belirli kaplamaları kullanabiliriz. Bu şekilde oyun çoğunlukla 30 fps olarak çalışır. Yoğun sahnelerde ise 20 fps değerine kadar düşer. Eğer performans hoşunuza gitmezse tekrar oyunu baştan kurup hd grafik yamasını kullanmayabilirsiniz.

Vitashell aracılığıyla ux0/data/gta3/models klasörü içindeki txd.dir ve txd.img dosyasını silin. (Eğer oyunu daha önce vita konsolda açmadıysanız bu dosya oluşmamıştır.)

Aşağıdaki linkten hd yama dosyalarını indirin ve gta3 klasörünün içine kopyalayın. (data, models, skins adındaki üç klasörü gta3 klasörünün içine kopyalayın.

Oyunun menülerinden skin menüden xbox model yazanı seçin.

Tavsiye;

Oyunu kurduktan sonra hd yama yapın ve türkçe yama yapmadan oyunu çalıştırın. Performans ayarları için yukarıda verdiğim ayarları ayarlayın. Daha sonra oyuna başla demeyin. Oyundan çıkın ve türkçe yama dosyasını yapın.

Türkçe yama dosyasını yaptıktan sonra ayarların isimleri çok değişeceği için, bu ayarları ingilizce iken yapmak çok daha kolay olacaktır.

Oyunu Türkçe olarak başlatın grafik ayarlamaları ilk seferde biraz uzun sürüyor. (txd.dir ve txd.img dosyaları oluşturuluyor.)

Son olarak gta3 türkçe yamasının da linkini ekliyorum. Tüm işlemleri bitirdikten sonra yamayı kurabilirsiniz.

Not; Oyunun v1.0 veya v1.1 versiyonunu daha önce kurmuş olup 1.3 güncellemesini yüklemek isteyenler, öncelikle vitashell aracılığıyla ux0/data/gta3/models klasörü içindeki txd.dir ve txd.img dosyasını silmelidirler. (v1.2 versiyonda baştan kurmak gerekmektedir.)

Yukarıdaki gta3 vita linkinden vpk ve data zip klasörlerini indirin. Data zip içindeki dosyaları gta3 klasörüne kopyalayın. Vpk dosyasını kurun.

Türkçe yamayı baştan kurmanız gerekecektir.