MelonDS – Switch için Nintendo DS Emulator Programı
Program nintendo ds oyunlarını gayet güzel şekilde oynatabiliyor. Ayrıca hala güncelleme alan bir program, yani eğer istediğiniz nintendo DS oyununu akıcı olarak oynayamazsanız, programın güncellemelerini takip edin. Gelen güncellemeler ile mutlaka sorun çözülecektir.
Ben programı sx os ve atmosphere yazılımlarında test ettim. Her iki cfw yazılımda 4’er tane farklı oyunu denedim.
Program her iki cfw yazılımında da çalışıyor. Ancak sx os ile iyi bir performans alamadım. Bunun sebebine programın kurulum kısmından sonra, ayarları ele aldığım zaman değineceğim.
Aşağıda verdiğim linkten zip dosyasını indirin.
Bu zip içerisinde switch adında bir klasör var. Bu klasörün içindeki melonds isimli klasörü hafıza kartımızdaki switch klasörünün içine kopyalayalım.
Programın çalışması için nintendo ds bios7.bin, bios9.bin ve ds yazılımı olan firmware.bin dosyalarını melonds klasörü içine kopyalamamız gerekmektedir.
Eğer kendi nintendo ds konsolunuz varsa bu dosyaları konsolunuzdan elde edebilirsiniz.
Eğer konsolunuz yoksa aşağıda verdiğim linke tıklayın;
Açılan sayfada emulator files başlığı altında konsol isimlerini göreceksiniz. Buradan Nintendo DS / DSi seçeneğini tıklayın.
Karşımıza gelen tabloda en üstteki seçenek olan DS BIOS files and firmware seçeneğini tıklayalım. İndirdiğimiz zip dosyası içinden bios7.bin, bios9.bin ve firmware.bin dosyalarını melonds klasörüne kopyalayalım.
Nintendo DS oyun romlarımızı sd kart içinde bir klasöre kopyalayalım. (İstediğimiz bir klasör olur.)
Konsolu cfw olarak çalıştıralım ve homebrew menüden melonds uygulamasını seçelim.
Browse seçeneği ile oyun romlarının olduğu klasörü seçelim. Bu klasörden istediğimiz oyunu seçip oynayabiliriz.
Boot firmware seçeneği nintendo ds normal menüsünü karşımıza çıkarır. Bence gereksiz hiç girmenize gerek yok.
Emulation settings kısmında;
- Console mode olarak ds seçilidir. Eğer dsi seçersen ona uygun boot dosyaları kullanmamız gerekir. Daha geliştirme aşamasında olduğu için çok önemli değil ancak konunun sonunda buna da değineceğim.
- Boot directly (Skip bios) seçeneği aktif kalsın. Böylece ds oyun açılış ekranı görmeden direk oyuna geçeriz.
- Overclocking ayarı; eğer oyunda kasma olursa hız arttırıp daha iyi bir performans alabiliriz. Burada overclock yapmadan önce JIT recompiler seçeneğini aktif edip oyunu o şekilde deneyin.
- JIT recompiler; Daha çok ram desteğine erişmemizi sağlar. Sadece aktif edin ve ayarlarını değiştirmeyin.
Not; Sx os yazılımı JIT recompiler aktif olduğunda hata ekranı verip restart atıyor. Sadece overclocking seçenekleri ile oyunlar düzgün çalışmadı. Seslerde takılmalar ve fps düşüşleri meydana geldi. Bu yüzden sx os ile düzgün çalışmadığını söyledim.
Display settings kısmında ekran ayarları, 4:3 ya da 16:9 gibi görüntü ayarları, ekranların yan yana ya da alt alta bulunması gibi ayarlar bulunur.
Input setings kısmında kontrol ayarları bulunur. Standart ayarlar gayet yeterli. Bence bu ayarları değiştirmenize gerek yok.
DSİ mode için indirmemiz gereken dosyalar;
Aynı şekilde nintendo ds dosyaları linkine tıklayın. Açılan sayfada emulator files başlığı altında konsol isimlerini göreceksiniz. Buradan Nintendo DS / DSi seçeneğini tıklayın.
DSi BIOS & NAND usa, eur ya da jap yazan seçeneklerden birini tıklayın. Açılan sayfadan zip seçeneğini tıklayın ve indirin.
biosdsi9.rom, biosdsi7.rom, nand.bin ve firmware.bin dosyalarına ihtiyacımız olacak. İndirdiğiniz zip içinde farklı isimde dosyalar bulunuyor.
- biosdsi7.bin dosyasını biosdsi7.rom olarak adlandırın.
- biosdsi9.bin dosyasını biosdsi9.rom olarak adlandırın.
- dsifirmware.bin dosyasını firmware.bin olarak adlandırın.
- dsinand.bin dosyasını nand.bin olarak adlandırın.
Tavsiye; Dsi mode hala geliştirme aşamasında olduğu için bu ayarlar ile hiç uğraşmayın bence. Ds mode gayet yeterli ve düzgün çalışıyor.
Atmosphere kullanıcıları applet mode kapalı iken emulatörü çalıştırdıkların. Yoksa sınırlı ram yüzünden program düzgün çalışmaz.
Aşağıdaki linkten applet mode konusuna göz atabilirsiniz;
https://konsolrehberi.com/2021/02/09/applet-mode-nedir-ve-cozumu/
Umarım rehber faydalı olmuştur. Her türlü görüş, öneri ve sorularınızı yorum olarak bildirmeyi unutmayın…