28 Şubat 2021

Switch – EmuNAND / EmuMMC Bölümünü Başka Hafıza Kartına Kopyalamak

ile konsolrehberi

Hafıza kartımızda gizli bölüm olarak oluşturduğumuz emunand / emummc bölümünü başka bir hafıza kartına kopyalamak istersek bu işlemleri yapmamız gerekir.

Bu işlemleri neden yaparız diye sorabilirsiniz. Yani neden hafıza kartındaki emunand bölümünü taşımak isteyelim. Eğer hafıza kartımızı değiştirmek istersek, daha büyük ya da daha küçük bir hafıza kartına geçmek istersek buradaki işlemler ile gizli bölüm olan emunand / emummc bölümünü yeni kartımıza kopyalayabiliriz.

Bunun için öncelikle aşağıdaki linkte paylaştığım zip dosyasını indirelim.

Zip dosyasının içinden programı çıkaralım. (Zip içinde iken düzgün çalışmaz.)

Programı yönetici olarak çalıştıralım. Bazı virüs programları, bu programı virüs olarak görebilir. Bunun sebebi sd kartın gizli bölümünü okuyabilmesidir. Normalde bu gibi gizli bölümlerin okunmasına windows üzerinde izin verilmez.

Programı çalıştırdığımız zaman resimdeki gibi bir menü karşımıza gelir.

Gizli bölüm şeklinde olan emunand / emummc kopyalama işlemini direk karttan karta yapamayız. O yüzden öncelikle bilgisayarımıza yedek almamız gerekir.

Bunun için kullandığımız cfw’ye uygun şekilde Select Source yazan kısımda Atmosphere hidden Partition / SXOS hidden Partition seçeneğini seçelim.

Click to select SD card kısmından dosya şeklinde olan emunand / emummc dosyalarını barındıran kartı seçelim. Burada kartımızda gizli bölüm olduğu için program sd kartımızı birkaç bölüm olarak algılayabilir. Bu bölümlerden hiç birini seçmeyin. Sadece kartınız seçili olsun.

Ardından select target kısmından kullandığımız cfw’ye uygun şekilde Atmosphere File / SXOS File seçeneğini seçelim.

Bilgisayarda yedek adında bir klasör oluşturalım. Select target kısmından Click to select SD card kısmına tıklayalım ve oluşturduğumuz yedek klasörünü seçelim.

Yedekleme işlemi kart okuyucunun hızına bağlı olarak 30-40 dakika sürebilir.

Bilgisayara yedek alma işlemi bitti. Normalde yeni hafıza kartımızda emunand / emummc için uygun olan alanı bilgisayarda biçimlendirip oluşturmamız gerekir. Ancak biz bu işlemi daha pratik bir şekilde yapacağız.

Sx os için;

Yeni hafıza kartına boot.dat ve license.dat dosyalarını kopyalayalım.

Ses açma tuşuna basılı tutarken payload dosyasını gönderin. Böylece karşımıza sx menü gelecek. Burada options yazan seçeneği seçin.

Burada EmuNAND yazan seçeneği seçin. Create EmuNAND seçeneğini seçin. Hidden Partition on microSD seçeneğini seçin. Boot0 ve Boot1 dosyaları oluştuktan sonra cancel seçeneği ile işlemi iptal edelim.

Konsolu kapatalım. Artık hafıza kartını bilgisayarda kullanabiliriz. Emummc için gerekli olan bölümü oluşturduk.

Atmosphere için;

Yeni hafıza kartınızda atmosphere yazılımı olsun. Payload olarak hekate kullanın. Eğer yazılımınız yoksa aşağıdaki konudan güncel atmosphere yazılımına erişebilirsiniz;

https://konsolrehberi.com/2021/01/24/homebrew-icin-gerekli-yazilimlar/

Payload gönderdiğimiz zaman resimdeki gibi karşımıza gelen menüden tools sekmesini tıklayalım. Buradan da Archive bit – AutoRCM – Touch Tuning yazan yere tıklayalım. (Eğer hekate payload eski ise burada touch tuning yazısı gözükmeyebilir. Güncel hekate ile deneyin.)

Karşımıza gelen ekranda Partition SD Card yazan seçeneği seçelim. Burada emuMMC (RAW) yazan kısmı 29gb yapalım. Daha sonra next step yazan yere tıklayalım. Dosyalarımızın yedekleme işleminin bitmesini bekleyelim. İşlem tamamlandığı zaman OK seçeneğini seçelim. Artık emummc bölümümüz oluştu. Ekranın sağ üst köşesinden close seçeneğini seçip bu ekranı kapatalım.

Konsolu kapatalım. Artık hafıza kartını bilgisayarda kullanabiliriz. Emummc için gerekli olan bölümü oluşturduk.

Aldığımız emunand / emummc yedeğini yeni hafıza kartına yazdırmak;

Emutools programını çalıştırın.

Select source yazan bölümde kullandığımız cfw’ye uygun şekilde Atmosphere File / SXOS File seçeneğini seçelim.

Select source bölümünde Click to select SD card kısmına tıklayalım ve oluşturduğumuz yedek klasörünü seçelim.

Sx os için dosya yolumuz yedek\sxos\Emunand şeklinde olmalıdır.

Atmosphere için dosya yolumuz yedek\emummc\HE0\eMMC şeklinde olmalıdır.

Eğer üst klasçrlerden birini seçersek emunand / emummc çalışmaz. Dosya yolunu doğru seçmeliyiz.

Ardından select target bölümüne geçelim.

Kullandığımız cfw’ye uygun şekilde Select Target yazan kısımda Atmosphere hidden Partition / SXOS hidden Partition seçeneğini seçelim.

Click to select sd card seçeneğini seçelim.

Atmosphere için 29.855 MByte şeklinde bir bölüm göreceğiz. Bunu seçelim. (Eğer hekate menüde 29gb olarak bölüm oluşturduysak burada göreceğimiz bölümün boyutu bu kadar olur.)

Sx os için sadece hafıza kartımız gözükür. Sector kısmında da 0x2 yazar.

Bu seçimleri yaptıktan sonra Start tuşuna basalım. Karta yazma işlemi de 40 dakika civarı sürer.

İşlem bittiğinde öncelikle sadece cfw yazılımlarını kartınıza kopyalayın ve konsolu çalıştırın. Yeni kartınızın emunand / emummc bölümünün sorunsuz olduğundan emin olduktan sonra eski kartınızın içindeki görünen dosyaların hepsini yeni kartınıza kopyalayın.

Umarım rehber faydalı olmuştur. Her türlü görüş, öneri ve sorularınızı yorum olarak bildirmeyi unutmayın…