4 Mart 2021

Sanal Dock (SysDVR) – Nintendo Switch Ekranını Bilgisayara Aktarıp Oyun Oynama

ile konsolrehberi

Bu program sayesinde nintendo switch konsolumuzdaki oyunu bilgisayarın ekranına yansıtıp oradan oynayabiliriz. Yani bilgisayar bir nevi dock görevi görür.

Program sayesinde ekran aktarımını usb kablo ile ya da wifi aracılığıyla yapabiliriz. Burada her iki durumu da ele alıp nasıl yapılacağını anlatacağım.

Bu programın çalışması için video capturing özellikli oyun oynuyor olmamız gerekmektedir. Oyunların neredeyse tamamı bu desteğe sahiptir. Ancak arada birkaç oyun bu şekilde çalışmazsa video capturing desteği olmayabileceği aklınıza gelsin. Video capturing özelliği olup olmadığını anlamak için oyun açık haldeyken ekran görüntüsü alma tuşuna uzun basılı tutun. Eğer video kaydı alırsa, oyun ekran yansıtma için uygun demektir.

Eğer homebrew bir oyunu ya da uygulamayı (emulatör gibi) bu şekilde çalıştırmak istersek, bu programla sorunsuz şekilde çalışan bir oyunu R tuşuna basılı tutarak açalım. Homebrew menü karşımza gelecek. İstediğimiz uygulamayı açalım ve ekran yansıtma olacak şekilde kullanalım.

Sx os kullanıcıları homebrew uygulamaları bu şekilde kullanmak için atmosphere homebrew menüyü hafıza kartına kopyalamalıdırlar. Daha önce paylaştığım triplayer konusunda bu konuya detaylı olarak değindim. O konudan bakabilirsiniz. Bu konu zaten uzu olacağı için burada tekrar paylaşmadım.

Programdan bu kadar bahsettikten sonra nasıl kuracağımıza göz atalım. Aşağıdaki linkten sysDVR ve sysDVR client yazan zip dosyalarını indirin. Usb only yazanı indirmenize gerek yoktur.

Client olan zip dosyasının içindekileri bir klasöre çıkartın. Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra bilgisayarda çalıştırmamız gereken uygulama budur.

İndirdiğiniz diğer zip dosyasını açın. Atmosphere kullanıcıları zip içindeki tüm klasörleri hafıza kartına kopyalasın.

Sx os kullanıcıları config ve switch klasörlerini hafıza kartına kopyalasın.

Atmosphere yazan klasörün içine girin, Buradaki contents klasörünün içine de girin ve 00FF0000A53BB665 isimli klasörü kopyalayın. (Bu kod isim değişebilir bunu programın geliştiricisi belirliyor.)

00FF0000A53BB665 klasörünü sxos/titles klasörünün içine kopyalayın. Eğer sxos klasörü yoksa bunu kendiniz oluşturun. Aynı şekilde içine titles isimli bir klasör de oluşturun ve 00FF0000A53BB665 klasörünü buraya kopyalayın.

Bilgisayarımızda .NET 5 yazılımının yüklü olması gerekiyor. Aşağıdaki linkten bu yazılıma ulaşabilirsiniz.

Açılan sayfada .NET (recommended) yazanı indirip kurmalısınız. Core ve Framework yazanlar işimize yaramaz.

Daha sonra microsoft visual studio yazılımını kurmamız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki linke tıklayalım.

Açılan sayfada Visual Studio 2015, 2017 and 2019 bölümüne gelin. vc_redist.x64.exe ya da vc_redist.x86.exe uygulamalarından işletim sisteminize uygun olanı kurun.

Ön hazırlık işlemlerimiz bitti. Artık usb ve wifi için nasıl ayar yapmamız gerektiğini öğrenelim.

USB ile görüntü aktarımı;

Usb ile görüntü aktarımı yaparken öncelikle zadig yazılımını kurmamız gerekir.

Aşağıdaki linkten zadig programını indirelim.

Konsolu cfw olarak çalıştırın. Usb kablo ile bilgisayara bağlayın. Albüme girip homebrew menüye gelin. Burada SysDVR Settings uygulamasını çalıştırın.

USB seçeneğini seçip save and exit seçeneğine tıklayın. Bilgisayar ile bağlantının kesilip yeniden bağlandığı ifade eden sesler duyacaksınız.

Şimdi zadig uygulamasını çalıştırın. Zadig uygulamasında options sekmesinden list all devices seçeneğini seçin.

SysDVR – Video (Interface 0) ve SysDVR – Audio (Interface 1) seçeneklerini göreceğiz. Bu iki seçenek için de ayrı ayrı driver yüklememiz gerekir. Her ikisi için libusbK (v3.0.7.0) yazan seçeneği seçip install driver yapın. Install WCID driver seçeneğini seçmeyin.

SysDVR – Video (Interface 0) ve SysDVR – Audio (Interface 1) için libusbK (v3.0.7.0) yükleme işlemi bitince zadig programını kapatabiliriz.

İlk başlarda client zip dosyasını bir klasöre çıkarmıştık. Şimdi o klasöre gelelim. Konsolda ekran yansıtma yapmak istediğimiz oyunu açalım. Oyun açık halde iken SysDVR-ClientGUI.exe uygulamasına çift tıklayıp çalıştıralım.

Açılan ekranda Channels seçeneği Both olarak seçili olsun.

Stream source yazan bölümden USB seçelim. Export batch file seçeneğini seçelim ve programın olduğu klasöre bat uzantılı dosyayı kaydedelim.

Launch seçeneğini seçtiğimiz zaman görüntü aktarımı direk olarak başlar.

Ayarlarımızı kaydettiğimiz için ikinci sefer programı açarken SysDVR-Client.exe ile açabiliriz.

SysDVR-Client.exe ile programı açınca press enter to continue yazar. Enter tuşuna bastığınız zaman ekran aktarımı başlar.

Ayarları kaydettikten sonra en kolay yol SysDVR Launcher.bat dosyasına çift tıklamaktır. Direk olarak ekran yansıtma başlar.

Oyunu alta alırsak ve ana menüye dönersek, ekran aktarımı durur. Ekran aktarımının tekrar çalışması için oyuna geri dönmeliyiz. Bilgisayarda çalışan programı kapatmalıyız. Usb kabloyu çıkarıp geri taktıktan sonra bilgisayardaki programı yeniden çalıştırmamız gerekir. (Büyük ihtimal ilerleyen versiyonlarda bunu daha düzgün hale getirirler. Geliştirici bunu üzerinde çalışacağını belirtmiş.)

Wifi ile görüntü aktarımı;

Konsolu cfw olarak çalıştırın. İnternet bağlantısı olduğundan emin olun. Albüme girip homebrew menüye gelin. Burada SysDVR Settings uygulamasını çalıştırın.

TCP Bridge seçeneğini seçip save and exit seçeneğine tıklayın.

Nintendo switch konsolumuzda options sekmesine girelim. İnternet ayarlarından konsolun IP numarasını öğrenelim. Bu numaraya konsol üzerinden tekrar bakmamak için bilgisayarda bir metin belgesine kaydedebiliriz.

İlk başlarda client zip dosyasını bir klasöre çıkarmıştık. Şimdi o klasöre gelelim. Konsolda ekran yansıtma yapmak istediğimiz oyunu açalım. Oyun açık halde iken SysDVR-ClientGUI.exe uygulamasına çift tıklayıp çalıştıralım.

Açılan ekranda Channels seçeneği Both olarak seçili olsun.

Stream source yazan bölümden TCP seçelim.

IP address yazan yere switch konsolumuzun IP adresini girelim. (Herhangi bir port numarası girmemize gerek yoktur.)

Export batch file seçeneğini seçelim ve programın olduğu klasöre bat uzantılı dosyayı kaydedelim.

Launch seçeneğini seçtiğimiz zaman görüntü aktarımı direk olarak başlar.

Ayarları kaydettikten sonra en kolay yol SysDVR Launcher.bat dosyasına çift tıklamaktır. Direk olarak ekran yansıtma başlar.

SysDVR-Client.exe yazan kısmı wifi ile kullanmadık, çünkü tekrar ip adresi girmemiz gerekir. Pratik değildir.

Oyunu alta alırsak ve ana menüye dönersek, ekran aktarımı durur. Ekran aktarımının tekrar çalışması için oyuna geri dönmeliyiz. Bilgisayarda çalışan programı kapatmalıyız ve bilgisayardaki programı yeniden çalıştırmamız gerekir. Eğer bu şekilde aktarım başlamazsa bilgisayar programını kapatın, konsolu uçak moduna alın sonra yine wifi açın. Ardından oyuna girin ve son olarak bilgisayar programını çalıştırın.

Eğer görüntü aktarımında lag ve gecikme yaşarsanız usb ile bağlantıyı deneyin. Ben denediğim oyunlarda wifi ile sorun yaşamadım ama internet bağlantınız iyi değilse sorun yaşayabilirsiniz.

Programla ilgili anlatacaklarım bu kadar, umarım rehber faydalı olmuştur. Her türlü görüş, öneri ve sorularınızı yorum olarak bildirmeyi unutmayın…