13 Mart 2021

Nintendo Switch için Powerbank Seçimi

ile konsolrehberi

Nintendo switch konsollarımızda her yerde oyun oynamak istiyoruz. Ancak karşımıza çıkan en büyük problem pil süresi oluyor. Ekran ışığını ve sesi kısarak, wireless ayarını kapatarak pil süresini biraz daha uzatabiliriz. Bu yüzden eminim ki hepiniz powerbank ile konsolu şarj edip, evden uzakta olan oyun sürenizi uzatmak istemişsinizdir.

Powerbank seçimi ve kullanımı ile ilgili bana da çok soru geldi. Bu yüzden böyle bir başlık açmaya karar verdim.

Öncelikle nintendo switch konsolumuzun ne kadar pil süresine sahip olduğuna bir bakalım;

  • Switch v1 model; 2.5 ile 6.5 saat arasında oynadığımız oyuna göre değişen bir oyun süresine sahiptir.
  • Switch v2 model; 4.5 ile 9 saat arasında oynadığımız oyuna göre değişen bir oyun süresine sahiptir.
  • Switch lite model; 3 ile 7 saat arasında oynadığımız oyuna göre değişen bir oyun süresine sahiptir.

Nintendo switch konsolumuz 18w güce kadar olan powerbank ve adaptörler ile şarj olabilir.

Eğer elinizde eski model bir powerbank varsa, büyük ihtimalle 10w çıkış gücüne sahiptir. Bununla nintendo switch konsolunuzu şarj edebilirsiniz. Biraz yavaş şarj olur ancak yine de kullanabilirsiniz.

Eğer elinizde daha eski ve 5V 1A yani 5w gücünde bir powerbank varsa, kullanım anında pili doldurmaya yetmez. Konsol uyku modundayken bile çok yavaş doldurur. Bence bu tarz bir powerbankı kullanmanıza gerek yoktur.

Eğer yeni bir powerbank alacaksanız power delivery özelliğine sahip bir model almanızı tavsiye ederim. PD (power delivery) usb tyce-c kablo ile kullandığınız zaman cihazınıza uygun enerjiyi verir. Örneğin; 5V/3A, 9V/2.6A, 12V/1.9A, 15V/1.6A gibi şarj değerlerinden cihazınıza en uygun olan çıkışı verir. Nintendo switch konsolumuz power delivery destekli geldiği için bu tarz bir powerbank kullanmanız daha uygun olur.

Normal kullanım için de PD özellikli bir powerbank daha iyi olur. Yeni model telefon ve tablet bilgisayarlarınızı ihtiyaç duyacağı güce uygun olarak şarj edebilirler.

18W güç çıkışına sahip PD özellikli bir powerbank tüm nintendo switch modellerini tam çıkış gücüne yakın değerlerde şarj edebilir.

30W güç çıkışına sahip PD özellikli bir powerbank tüm nintendo switch modellerini tam çıkış gücünde şarj eder. Yani orjinal adaptörden bir farkı olmaz.

Tavsiyem 18w gücünde bir model bakmanız yeterlidir. 30w gücünde olan modeller hem çok pahalı, hemde kapasiteleri büyük olduğu için taşinmaya çok uygun değildir.

Model olarak tavsiye isterseniz, anker markasının modelleri oldukça kalitelidir. Birçok modelinde PD özelliği bulunur. Ayrıca markanın nintendo lisanslı ürünleri de bulunmaktadır.

Genel olarak bakarsak;

5000mAh powerbank (yaklaşık 150gr);

  • Switch v1 için 1,5 – 2 saat şarj süresi
  • Switch v2 için 2,5 – 3 saat şarj süresi
  • Switch lite için 2,5 – 3 saat şarj süresi

10000mAh powerbank (yaklaşık 230gr);

  • Switch v1 için 4 – 5 saat şarj süresi
  • Switch v2 için 6 – 7 saat şarj süresi
  • Switch lite için 5,5 – 6,5 saat şarj süresi

20000mAh powerbank (yaklaşık 460gr);

  • Switch v1 için 8 – 10 saat şarj süresi
  • Switch v2 için 12 – 14 saat şarj süresi
  • Switch lite için 11 – 13 saat şarj süresi

26800mAh powerbank (yaklaşık 600gr);

  • Switch v1 için 10 – 12 saat şarj süresi
  • Switch v2 için 14 – 15 saat şarj süresi
  • Switch lite için 13 – 14 saat şarj süresi

Bu listeye bakarak, ihtiyacınıza uygun kapasitre ve ağırlıktaki bir powerbank modeline karar verebilirsiniz.

Son olarak switch dışında genel olarak herhangi bir el konsolumuzu powerbank ya da şarj aleti ile kullanmak istersek nelere dikkat etmemiz gerektiğine değinmek istiyorum.

Ps vita ya da nintendo 3DS gibi konsollarımızı da powerbank ile kullanmak isteyebiliriz. Bu konsolların adaptörlerinin üzerinde belirli output (çıkış değerleri) yazar. Örneğin 5v ve 1A yazdığını varsayalım. Biz bu cihaz için 5V olan herhangi bir adaptör ya da powerbankı kullanabiliriz. (Genelde telefon ve benzer şeyler 5v olur ama harici hdd gibi ürünler 12v olur. Bu yüzden kontrol etmeden kullanmayın.)

5V 1A olan bir cihazda 5V değiştiremeyiz. 5V kullanmamız gerekir. Ancak amper değeri esnek olabilir .Bu cihazı 5v 1,5A ya da 2A olan bir adaptör ile de şarj edebiliriz. Hatta bu şekilde şarj ettiğimiz zaman pilin daha hızlı dolduğunu görebiliriz.

Elektrik mühendislerinin forum sitesi olan kontrol kalemi sitesinde okuduğum bir yazıda bu şekilde yüksek amper olmasının cihaza bir zararı olmadığını belirtmişler. Ancak cihazda önerilen değerlerin üzerinde adaptör kullanmanın pilin daha yüksek performans ile kullanılmasına, yani uzun süre bu şekilde kullanılırsa pil ömrünün bir nebze azalacağına değinmişler. Ancak bunun en çok kullanılan pilin kalitesine bağlı olduğunu belirtmişler. Yani pil kaliteli ise hiçbir sorun olmaz. Oyun konsollarındaki piller de gayet kaliteli olduğu için herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum.

Şarj aletleri ve powerbank modellerinin telefon ve nintendo switch ile detaylı incelemelerinin yapıldığı, yabancı bir internet sitesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu sitede powerbank modellerinin güç eğrilerine kadar bulabilirsiniz.

Umarım rehber faydalı olmuştur. Her türlü görüş, öneri ve sorularınızı yorum olarak bildirmeyi unutmayın…