22 Mayıs 2021

GTA 3 – Nintendo 3DS Port Oyun

ile konsolrehberi

Gta 3 oyunu neredeyse tüm konsollar için port edildi. Şimdi de karşımızda nintendo 3ds konsolları için yapılmış portu bulunuyor.

Normalde port oyunlar için sitede paylaştığım tüm rehberlerde oyunu direk olarak paylaşmadım. Direk olarak korsan içeriği paylaşmak istemediğim için, oyunu internetten indirebilirsiniz ya da satın alabilirsiniz diyerek nasıl yapıldığını anlattım.

Ancak gta 3 nintendo 3ds portu tam bir baş belası diyebilirim. Oyunun bilgisayar versiyonunu kullanmamız gerekiyor. Ancak 3ds çözünürlüğünde çalışacak şekilde olması için oyunu düzenlememiz gerekiyor. Bu işlemi burada anlatmıyorum, çünkü bu düzenleme işlemi için linux işletim sistemine ihtiyacımız vardır. Birçok kullanıcının linux ile bu işlemi yapması çok zor. Bununla da bitmiyor, oyunun cia dosyasını derlemek için developer modda (geliştirici modu) olan bir nintendo 3ds konsol gerekiyor. Açıkçası bununla bende uğraşmadım, discordda geliştiriciden cia dosyasını rica ettim ve kendisi benimle paylaştı.

Kısacası linux üzerinden oyunu düzenleme, nintendo 3ds konsolu developer moda çevirip cia dosyası yapma işlemleri çok karışık. Ayrıca birçok kişinin linux işletim sistemi kurmasının da zahmetli olacağını düşündüğüm için oyunun nintendo 3ds için hazır dosyalarını paylaşmaya karar verdim. Ancak umuyorum ki bu oyunu orjinal olarak da satın almışsınızdır 🙂

Bu kadar uzun sohbetten sonra artık oyun için gerekli işlemlere geçelim.

Öncelikle aşağıda verdiğim linkten gta 3 oyunu için olan cia uzantılı dosyayı indirin.

Bu dosyayı oyunun kısayolu olarak düşünebiliriz. Oyunun dosyalarını ayrıca indirmemiz gerekmektedir.

Aşağıda verdiğim linkten zip dosyasını indirin.

Zip dosyası içinde re3 isimli bir klasör bulunuyor. Bunu sd kartınızın içindeki 3ds klasörünün içine kopyalayın. Az önce indirdiğiniz cia uzantılı dosyayı cias klasörüne kopyalayın ve fbi uygulaması aracılığıyla kurun. Ana ekrana gta 3 kısayol simgesi gelecek. Ancak şu an oyunu çalıştırmayın.

Konsolu kapatın ve select tuşuna basılı iken açın.

Karşımıza luma menü (boot9strap menü) gelecek. Burada enable game patching seçeneğinin seçili olduğundan emin olun. Eğer kırma işlemini sitede palaştığım şekilde yaptıysanız bu seçenek zaten seçilidir.

Seçimi yaptıktan sonra start tuşuna basıp kaydederek çıkalım.

Önemli Not; Ben oyunu new model nintendo 3ds konsol ile test ettim. Old modellerdeki performansı için bir fikrim yok. Henüz deneme fırsatım olmadı. İnternette yazdığına göre 15-20 fpslere düştüğü durumlar oluyormuş. Old model kullanan arkadaşlar deneyip yorum yazarsa sevinirim.

Önemli Not 2; New modeller için işlemciyi daha yüksek hızda kullanıp daha iyi performans almamızın yolu varmış. Ben oyunu direk bu şekilde denedim.

Az önce yaptığımız gibi konsolu select tuşuna basılı tutarak açalım. New 3DS CPU seçeneğinin off olduğunu göreceksiniz. Bunu Clock + L2 seçeneği olarak değiştirelim ve kaydedip çıkalım.

Bu işlem cihaza zarar verecek kadar güçlü bir overclock değildir. Bu yüzden korkmanıza gerek yok. Ancak gta 3 oynamadığınız zamanlarda bu seçeneği tekrar off konumuna getirmenizi tavsiye ederim. Böylece pil sürenizi gereksiz yere kısaltmazsınız.

Oyuna Türkçe yama yapmak isterseniz aşağıdaki linkten Türkçe yamayı indirin.

Türkçe yamayı re3 isimli klasöre uygulayıp kurabilirsiniz. Herkes yama istemediği için bunu ayrı olarak verdim.

Genel yorum; Nintendo 3DS konsol ps vitaya göre daha düşük ekran çözünürlüğüne sahip olduğu için görüntü olarak arada fark var. Ayrıca nintendo 3ds port oyunlar için çok uygun olmadığından fps olarak daha düşük sonuçlar veriyor diyebilirim.

Ancak genel olarak el konsolunda oynanmayacak bir halde değil oyun. Ben oyunun başındaki birkaç görevi yaptım ve bir süre şehirde araçla gezdim. Rahatsız edici, oynamaya engel olacak bir sorun ya da fps düşüşü hissetmedim. (New model 3ds ve cpu overclock ile). Beni en rahatsız eden şey çözünürlüğün düşük olması oldu. Ona da bir süre oynayınca gözüm alıştı diyebilirim.

Oyunu ilk açtığınız zaman ana menülerinde yanıp sönme gibi birkaç saniye süren bir durum var. Sonrasında düzgün şekilde menüler çalışıyor.

Oyun çalışırken tuş dizilimi xbox gamepad’e göre. Bence bu bir sorun değil ama bildirmek istedim.

Oyunu oynarken start tuşu ile menülere dönmek isterseniz biraz kasma yapıyor diyebilirim. Ancak birkaç saniye sonrasında sorunsuz şekilde menü ekranı geliyor.

Gözüme çarpan hatalar ve oyunun durumu bu şekilde. İleride güncelleme alırsa buradaki dosyaları da güncelleyeceğim.

Umarım rehber faydalı olmuştur. Her türlü görüş, öneri ve sorularınızı yorum olarak bildirmeyi unutmayın…