6 Şubat 2021

Efuse nedir ve AutoRCM İşlemi

ile konsolrehberi

Efuse en basit tabir ile Türkçe’ye çevrildiği zaman elektronik sigorta gibi bir anlam ortaya çıkar. En basit şekilde anlatırsam nintendo güncelleme sonrası efuse denilen bu sigortalardan birini yakar. Böylece versiyon güncelledikten sonra eski versiyonlara geri dönmemizi engeller.

Bu sigortalar genellikle büyük güncellemelerde yakılır. Örneğin 10.2 versiyondan 11’e geçerken fuse yakılırken 11.0’dan 11.0.1 versiyona geçerken büyük ihtimal fuse yakma yapılmaz. Bunu net olarak nintendo belirlediği için kesin bir şey söyleyemiyorum.

Eğer konsolun versiyonu ile efuse versiyonu birbirine uymazsa konsolu düzgün oalrak çalıştıramayız. RCM modda yani jig ile açtığımız zaman fuse kontrolü adımı atlanır ve yüklü versiyonun fuse sayısı ile cihazdaki fuse sayısı birbirine uymasa bile konsolu açabiliriz.

Efuse sayısı uymazsa yapılacak en basit yol sistemde gözüken yakılmı fusenin olduğu versiyona konsolu güncellemektir.

NAND geri yükleme işleminde efuse olayı bu yüzden önemlidir. Geri yüklediğimiz NAND eski sürüm ise ve sistemde daha çok fuse yandı ise sorun çıkar.

Efuse yanmasından kaçınmak için rcm modu yani jig ile konsol açmayı kullanmamız gerektiğini söylemiştik. AutoRCM ise konsolu otomatik olarak rcm moduna alır ve jig kullanmadan, ses açma tuşuna basmadan sadece payload göndererek konsolu açabiliriz.

AutoRCM nasıl aktif edeceğimizi anlatmadan önce AutoRCM kullanırken karşımıza gelecek birkaç duruma değinelim;

  • AutoRCM aktif olduğunda konsolu ofw olarak normal şekilde açamazsınız. Yani power tuşuna bastığınız zaman ekrana hiçbir şey gelmez. Aslında konsol otomatik olarak rcm moda girer ve payload göndermenizi bekler. Tegra gui programından baktığınız zaman RCM OK direk olarak yazdığını görebilirsiniz. Yani kısaca, konsolu sadece payload gönderip açabilirsiniz.
  • AutoRCM aktif iken konsolu kapattığınız zaman konsol tam kapanmaz. RCM modda kalır ve bu şekilde normalden daha hızlı şarjı gider. Atmosphere yazılımı kapanma durumunda tam kapatma eklediğini belirtmişti. Ancak halen daha rcm modda kalma ile karşılaştıklarını söyleyen arkadaşlar çok sayıda. Bazıları konsolu kapattıktan sonra 10 saniye civarı power tuşuna basılı tutup tam kapatma yapıyor. Ancak ekran kapalı olduğu için bunun olup olmadığını anlaşılmıyor.

Tavsiye; AutoRCM kullanacaksanız cihazı uyku modunda tutun. Tam kapatma yerine bu şekilde kullanmak daha sorunsuz ve mantıklı olur.

  • AutoRCM aktif iken konsolun bataryası biterse şarja taktığınız zaman konsol hemen açılmaz. Rcm modda iken konsol çok yavaş şarj olur bu yüzden yarım saat ya da bir saat falan bu şekilde şarj edin. Sonrasında payload gönderip konsolu açın ver geri kalan şarjı o şekilde yapın.

Tavsiye; Jig kullanmak çok zor bir işlem değil, bu tarz durumlar ile karşılaşmamak için konsolu her seferinde jig ile açabilirsiniz.

AutoRCM aktif etme;

Atmosphere (Hekate) için;

Resimdeki gibi hekate menüden tools sekmesini seçin. Karşımıza gelen ekranda sağ alt tarafta Archive bit – AutoRCM yazan yere tıklayın.

Others yazan yerde AutoRCM off şeklinde yazar. Buna tıklayıp On haline getirin. Eğer ileride autorcm kapatmak isterseniz yine buradan kapatabilirsiniz.

Sx os için;

Konsolu payload gönderip açarken ses açma tuşuna basılı tutun. Böylece sx menü adı verilen menüye girmiş olacaksınız. Burada options yazan sekmeyi tıklayın.

AutoRCM yazan sekmeye tıklayın. Aktif etmek için Install AutoRCM seçin. Kapatmak isterseniz Uninstall AutoRCM seçin.