6 Şubat 2021

Switch NAND Yedeği Alma ve NAND Yedeğini Geri Yükleme İşlemleri

ile konsolrehberi

Rehber bölüm 1’de payload dosyamızı nasıl göndereceğimizi, cfw yazılımlarını, jig, rcm loader gibi şeylerin ne demek olduklarını öğrenmiştik.

Eğer tegra gui programının kullanımı, rcm mod, payload gönderme gibi işlemlerin nasıl yapılacağını bilmiyorsanız aşağıdaki linkten rehber bölüm 1’e göz atabilirsiniz;

https://konsolrehberi.com/2021/01/29/switch-rehber-1-homebrew-cfw-giris-2021-guncel/

NAND dediğimiz şey sistemin yedeğidir. Eğer homebrew işlemleri sırasında herhangi bir sorun olursa, herhangi bir şeyi yanlış yaparsak cihazımız brick olabilir. Bu durumlarda almış olduğumuz nand yedeği ile konsolumuzu kurtarabiliriz.

NAND yedeğini atmosphere (hekate) ile ya da sx os ile alabiliriz. İki duruma da burada değineceğiz.

NAND yedeği almadan önce konsolunuzun şarjının dolu olduğundan emin olun. Ayrıca hafıza kartınızda en az 30gb boş alan olduğundan emin olun. (Tam olarak 29820mb nand yedeği için gerekli ayrıca 10mb civarı boot0 ve boot1 dosyaları için gereklidir.)

Tavsiye; NAND yedeği alırken hafıza kartınızın exfat formatında kullanın. Fat32 ya da exfat için NAND yedeği alabilirsiniz. Ancak fat32 ile aldığınız yedeği birleştirmeniz gerekebilir. (Buna da değineceğiz.)

Atmosphere (Hekate) ile NAND yedeği alma;

Sx os kullanıcıları da atmosphere yazılımını indirip bununla NAND yedeği alabilirler.

https://konsolrehberi.com/2021/01/24/homebrew-icin-gerekli-yazilimlar/

Yukarıdaki linkten atmosphere yazılımının son sürümünü indirin. Linkte anlatıldığı gibi hafıza kartına gerekli dosyaları atın ve payload olarak hekate’yi kullanın.

Payloadı gönderdiğiniz zaman karşımıza resimdeki gibi hekate menü gelecek. Burada resimde işaretli olan yerdeki tools seçeneğini seçelim.

Backup & Restore yazan bir menü karşımıza gelecek, burada Backup eMMC seçeneğini seçelim.

Karşımıza gelen menüde resimdeki gibi eMMC BOOT0 & BOOT1 ve eMMC RAW GPP yazan seçeneklere tıklayıp NAND yedeği almamız gerekmektedir.

eMMC BOOT0 & BOOT1 yedek alma işlemi çok kısa sürer. Ancak eMMC RAW GPP seçeneğinin yedek alması biraz sürer.

İşlem tamamlandığı zaman sd kart içinde backup klasöründe 8 karakterli bir klasör adı bulunur. Bunun içinde NAND yedeğimiz bulunur. Bu 8 karakterli klasör adı konsolumuza göre verilmiştir. Bu yüzden bu klasörü de kaybetmememiz gerekir. Size tavsiyem backup klasörünü olduğu gibi yedekleyip saklayın. NAND yedeğinizi en güvenli şekilde rar yapıp saklayın.

Artık key dosyalarını yedekleme kısmına geçebilirsiniz.

Sx os ile NAND yedeği alma;

Konsolu payload gönderip açarken ses açma tuşuna basılı tutun. Böylece sx menü adı verilen menüye girmiş olacaksınız. Burada options yazan sekmeyi tıklayın.

Ardından NAND yazan sekmeyi tıklayın ve Dump NAND yazan seçeneği seçin.

Karşımıza çıkan ekranda NAND yedeğinin hafıza kartında hangi klasöre alınacağı yazar. Continue ve Advanced seçenekleri vardır. Continue derseniz direk NAND yedeği alma işlemi başlar.

Advanced seçeneğine girdiğimizde işimize yarayacak olan dump Boot0, dump boot1 ve dump raw full nand seçeneklerinin yes şeklinde olduğunu görürüz. Standart şekilde burada bir ayarı değiştirmemiz gerekmez. Yani bir önceki ekranda direk continue seçeneği ile nand yedeği alabiliriz.

Yedekleme işlemine başladığınızda boot0, boot1 ve raw nand yedeğiniz hafıza kartına kopyalanacaktır. NAND yedeğiniz hafıza kartında sx os klasörü içindeki backup klasöründedir.

İşlem bitince hafıza kartını çıkarıp nand yedeğinizi bilgisayara yedekleyin. NAND yedeğinizi en güvenli şekilde rar yapıp saklayın.

Artık key dosyalarını yedekleme kısmına geçebilirsiniz.

Konsol key dosyalarını yedekleme;

NAND yedek alma işlemlerimiz bitti. Ancak daha sistemin key dosyalarını yedeklememiz gerekmektedir.

Bunun için sdsetup’tan indirdiğimiz zip içerisindeki payload klasöründe yer alan Lockpick isimli payload dosyasını kullanacağız.

Kullanmak için aşağıda verdiğim site girin, select console kısmında sadece nintendo switch bulunuyor. Buna tıklayın, gelen ekranda, “Pre-configured bundles” kısmından “Recommended Defaults” yazan seçeneği seçin. İndirdiğiniz zip içinde payload klasöründe lockpic payload dosyası bulunur.

Payload olarak bu dosyayı kullanarak konsolu açın. Konsolda karşımıza çıkan menüde ses açma ve ses azaltma tuşları ile aşağı ve yukarı hareket edebiliriz ve power tuşu ile seçme yapabiliriz.

Burada Dump from Sysnand seçeneğini seçelim ve işlem tamamlanınca herhangi bir tuşla programın ana menüsüne dönelim. Buradan power off seçeneği ile konsolu kapatalım.

Hafıza kartında switch klasörünün içinde prod.keys ve title.keys dosyalarını nand yedeğimiz ile birlikte saklayalım. (Title.keys dosyası oluşmayabilir. Bu satın alınan uygulamalarla ilgilidir. Sadece prod.keys oluşması yeterlidir.)

Parçalar halinde olan NAND yedeğini birleştirme;

Yeni versiyonlarda bu işleme gerek kalmadı, atmosphere ve sx os parçalar halinde olan NAND yedeğini otomatik olarak okuyup restore yapabiliyor. Yani bu işlemi büyük ihtimal yapmanıza gerek kalmayacak. Ancak parçalar halinde NAND yedeğiniz varsa ve bunu restore ederken sorun yaşarsanız bu işlemi deneyebilirsiniz.

Sx os ile fat32 karta aldığınız NAND yedeği 4’er gb’lik parçalar halinde olur ve restore NAND seçeneğinde otomatik olarak sistem bunu görür. Buradaki NAND birleştirme sx os için kullanılmaz.

Atmosphere kullanarak fat32 karta aldığınız NAND yedeği ya 1gb boyutlu 30 parçadır ya da 2gb boyutlu 15 parçadır.

Aşağıda verdiğim linkteki zip dosyasını indirin.

İndirme kısmında birçok site mevcut ancak genelde ilk tıklamada reklam sayfasına atıyor. Bu yüzden ikinci kez tıklayıp indirmeyi deneyin.

İndirdiğiniz zip dosyası içinde windows için olan uygun bat dosyasını parçalar halinde olan NAND dosyalarının yanına kopyalayın ve çift tıklayıp çalıştırın. İşlem bittiğinde tek parça bir NAND dosyanız olacaktır.

Önemli Hatırlatma; Parçalar halinde olan NAND yedekleri artık atmosphere ve sx os ile sorunsuz olarak kullanılabiliyor. Bu yüzden bu işlemi denemeden önce NAND yedeğinizi olduğu gibi kullanmayı deneyin. Ayrıca sx os ile bu birleştirme yönteminin çalışmadığını unutmayın.

NAND yedeğini geri yükleme;

Aldığımız NAND yedeğini sisteme geri yükleme işlemini yine ya atmosphere ile ya da sx os ile yapabiliriz. NAND geri yüklemeden önce aşağıda yazacağım birkaç şeye dikkat etmemiz gerekmektedir;

  • Pilin dolu olması. (Eğer NAND geri yükleme sırasında şarjımız biterse cihaz büyük ihtimalle brick olur.)
  • Eğer sistem versiyonumuz NAND yedeğinden güncel ise, geri yükleme işlemine başlanmadan önce AutoRCM seçeneğini aktif etmemiz gerekir. Efuse denilen sistem düşük versiyon ile yüksek versiyon için farklı olacağından konsolun açılmasında sıkıntı oluşur. AutoRCM efuse kontrolünü devre dışı bırakır. (Aynı şekilde jig ile rcm yaparak da açabilirsiniz.)

Not; AutoRCM ve efuse konularına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

https://konsolrehberi.com/2021/02/06/efuse-nedir-ve-autorcm-islemi/

  • NAND yükleme işlemi bitmeden cihazı kapatmaya çalışmayın. Hafıza kartını çıkarmayın. Bu işlem başladığında bitene kadar müdahale etmeyin.
  • Başka cihazdan alınan NAND yedeğini cihazınıza yüklemeyin. NAND yedekleri cihazlara özeldir. Başka cihazın yedeği sizin cihazınızda çalışmaz. Cihaz brick olur.

Bu uyarılardan sonra NAND yedeğini geri yükleme işlemini nasıl yapacağımıza bakalım;

Atmosphere (Hekate) ile NAND yedeğini geri yükleme;

Daha önce aldığımız NAND yedeği hatırlayacağınız gibi backup isimli bir klasör içinde 8 karakterli başka bir klasör içide yer alıyordu.

Şimdi bu 8 karakterli klasör içindeki boot0, boot1 ve nand yedeğini (parçalı ise tüm parçaları) restore klasörünün içine taşıyalım. Eğer restore isimli bir klasör yoksa tamamı küçük harflerle olacak şekilde biz oluşturalım.

backup/8 karakterden oluşan klasör/restore/ dosya yolunun içinde NAND yedeğimiz olacak. (Aldığımız sistem keyleri gerekli değildir.)

Bu şekilde backup klasörünü hafıza kartımıza atalım ve hekate payload ile konsolu açalım.

Resimdeki gibi tools sekmesini seçelim. Backup & Restore yazan bir menü karşımıza gelecek, burada Restore eMMC seçeneğini seçelim.

Karşımıza gelen menüde eMMC BOOT0 & BOOT1 ve eMMC RAW GPP yazan seçeneklere tıklayıp NAND yedeğimizi konsolumuza geri yükleyelim.

İşlem bittikten sonra konsolu kapatın ve payload ile açın.

Sx os ile NAND yedeğini geri yükleme;

Hafıza kartında sx os/backup dosya yoluna NAND ve boot0, boot1 dosyalarını kopyalayın.

Konsolu payload gönderip açarken ses açma tuşuna basılı tutun. Böylece sx menü adı verilen menüye girmiş olacaksınız. Burada options yazan sekmeyi tıklayın.

Ardından NAND yazan sekmeyi tıklayın ve Restore NAND yazan seçeneği seçin.

Karşımıza çıkan ekranda NAND yedeğinin hafıza kartında hangi klasörde olması gerektiği yazar. Continue ve Advanced seçenekleri vardır. Continue derseniz direk NAND yedeği geri yükleme işlemi başlar.

Advanced seçeneğine girdiğimizde işimize yarayacak olan dump Boot0, dump boot1 ve dump raw full nand seçeneklerinin yes şeklinde olduğunu görürüz. Standart şekilde burada bir ayarı değiştirmemiz gerekmez. Yani bir önceki ekranda direk continue seçeneği ile nand yedeği geri yükleme yapabiliriz.

İşlem bittikten sonra konsolu kapatın ve payload ile açın.