29 Ocak 2021

Switch Rehber 1 – Homebrew (CFW) Giriş (2021 Güncel)

ile konsolrehberi

Siteye, normalde burada yer alan konuları eklemiştim. Ancak çok fazla konu olduğundan ve sürekli yeni içerik eklendiğinden ötürü, switch cfw konusuna yeni başlayacak arkadaşlara karışık gelebilir. Bu yüzden düzenli bir rehber olması açısından bu konuyu oluşturmaya karar verdim.

Rehber 1’de gerekli olan temel yazılımlara ve ekipmanlara değineceğiz. Ayrıca bu işlemlere yeni başlayanlar için temel terim ve ifadelere değinip bunların ne anlamlara geldiklerine bakacağız.

Yani bu işlemleri bilen arkadaşlar için biraz sıkıcı bir bölüm olacak. Bu yüzden özürlerimi iletiyorum 🙂

Switch Modelleri;

Cfw ve homebrew konusunda hiçbir şey bilmiyorsak, öncelikle piyasada olan switch modellerini ve hangi modelin yazılımsal olarak cfw işlemine uygun olduğunu öğrenmeliyiz. Bunun için aşağıdaki switch modellerini kısaca anlatan konuya bakabilirsiniz;

https://konsolrehberi.com/2021/01/23/switch-modelleri-ve-aralarindaki-farklar/

Seri Numarası Kontrol Etme;

Yukarıdaki başlıkta gördüğümüz gibi v1 olarak adlandırılan modellerde kırma işlemini yapabiliriz. Uygun olan v1 modeli öğrenmek için seri numarasını kontrol etmemiz gerekir. Bunun için aşağıdaki linke göz atabilirsiniz;

https://konsolrehberi.com/2021/01/24/seri-numarasini-kontrol-etmek/

Gereken Ekipmanlar;

Homebrew (Cfw) işlemini yaparken belirli ekipmanlara ihtiyacımız vardır. Ekipman diye bahsetmem gözünüzü korkutmasın. Birçoğu büyük ihtimalle elinizde bulunan şeylerdir. Detaylı olarak öğrenmek için aşağıdaki linke göz atabilirsiniz;

https://konsolrehberi.com/2021/01/24/homebrew-icin-gerekli-ekipmanlar/

Gerekli ekipmanlardan biri olan hafıza kartı ve seçimi konusunda detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki konuya göz atabilirsiniz;

https://konsolrehberi.com/2021/01/26/hafiza-karti-secimi-ve-desteklenen-formatlar/

İhtiyacımız olan şeyleri anlatmaya devam etmeden önce biraz bilgi vermek için bir ara verelim.

Cfw yazılımı çalıştırmak için hafıza kartımıza bazı dosyaları atarız. Ayrıca dışarıdan payload adı verilen bir dosyayı da cihazın açılışı sırasında göndermemiz gerekir. Bu işlemi konsolu her kapatıp açma durumunda yapmalıyız. Yani kalıcı bir kırma işlemi söz konusu değildir. Ancak merak etmeyin bu işlem çok basittir.

Payload gönderme işlemini için dışarıdan diye bahsettik. Yani ya bilgisayarımızdan bir program yardımıyla, ya RCM loader adı verilen aparatlar yardımıyla ya da otg destekli android telefonumuz ile yapabiliriz.

İhtiyacımız olan yazılımlar;

Yukarıda bilgi olarak yazdığım bölümde ifade etmeye çalıştığım gibi hafıza kartına atacağımız yazılım ve payload dediğimiz yazılıma ihtiyacımız vardır. Bu yazılımları aşağıda verdiğim linkte detaylı olarak görebilirsiniz;

https://konsolrehberi.com/2021/01/24/homebrew-icin-gerekli-yazilimlar/

Payload dosyasını göndermek;

Yukarıda bilgi verirken bahsettiğim gibi payload dosyamızı üç farklı şekilde gönderebiliriz.

Tegra gui isimli program ile bilgisayardan göndermek için;

https://konsolrehberi.com/2021/01/25/tegra-gui-kullanimi/

RCM loader ile göndermek için;

https://konsolrehberi.com/2021/01/24/rcm-loader-usb-cihazlar/

Android telefon ile göndermek için;

https://konsolrehberi.com/2021/01/25/payload-dosyasini-android-telefondan-gonderme/

Cfw yazılımlarından bahsederken sx os ve atmosphere üzerinden rehberleri yapacağımızı söylemiştim.

Eğer sx os kullanıyorsanız hafıza kartınıza daha önceden indirdiğiniz boot.dat dosyasını atın. (Ayrıca kartta lisans dosyası da bulunmalıdır.)

Eğer atmosphere kullanacaksanız indirdiğiniz zip dosyası içinde iki klasör bulunur. Sd isimli klasör içindeki dosyaları hafıza kartınıza atın. (Sd klasörünü değil, sadece içindeki dosyaları)

Daha sonra indirdiğiniz signature patches zip dosyasının içindeki her şeyi hafıza kartının ana dizinine atın.

Her payload gönderme başlığında payload’ı nasıl göndereceğimizi anlatmıştık. Ancak rehberlerde en çok tegra gui programı ile ifade edeceğimizden dolayı bu yöntemi burada da anlatalım;

Jig aparatı sağ joycon yerine takılı durumda olsun. Konsolumuz kapalı olsun. Ses açma tuşuna basılı tutarken kablo ile bilgisayara bağlayalım. Tegra gui programında RCM OK mesajını gördükten sonra klasör simgesine tıklayıp payload seçin ve ardından inject payload butonuna tıklayın. Konsolunuz cfw olarak çalışacaktır.

Hatırlatma; Cfw işleminin kalıcı olmadığını unutmayın. Yani jig takıp payload gönderme işlemini konsolu her açışımızda yapmamız gerekmektedir.

Tavsiye;

Cfw olarak konsolu çalıştırmayı öğrendik. Ancak size tavsiyem bir sonraki rehber 2 bölümüne de göz atmanızdır. Nand işlemleri, nand yedeği alma, emunand gibi işlemlerden bahsedeceğim. Nand yedeği, konsolunuzda oluşacak brick problemlerinde konsolunuzu kurtarmanıza olanak sağlar. Emunand ise orjinal nandı temiz tutup cfw işlemlerini kopya nand üzerinde yapmaktır. Böylece banlanma durumundan kaçınabilirsiniz.

Umarım konu faydalı olmuştur. Her türlü görüş ve yorumlarınızı bildirmeyi unutmayın…