29 Ocak 2021

4GB’den Büyük Boyutlu Oyunları PS3’e Kopyalama

ile konsolrehberi

PS3 sistemi fat32 formatında depolama kullanır ve fat32 formatında usb bellekleri görür. Yani indirdiğimiz oyun 4gb’den büyük boyutlu ise kopyalama sırasında sorun yaşarız.

Eğer indirdiğimiz oyun klasör formatında ise sorun yaşamayabiliriz. Klasör formatındaki oyunun içinde tek başına 4gb’den büyük bir dosya varsa sorun yaşarız.

Bu durumda aşağıdaki programı kullanıp bu büyük dosyayı otomatik olarak parçalara ayırırız.

Programı indirip kurun, program üstünde klasör şeklinde olan oyunu seçin. Program oyunun içinde büyük dosya olup olmadığını otomatik olarak tarar ve büyük dosya varsa bunu 66000-66001… gibi numaralandırıp 1gb’lik parçalara ayırır.

Oyunu harici HDD üstünden çalıştıramayız. Ancak fat32 formatlı bir usb’ye kopyalayıp multiMAN programı üstünden oyunu konsolun dahili HDD’sine kopyalayın. MultiMAN kopyalama sırasında bu parçalara ayrılmış dosyayı otomatik olarak birleştirir.

PS3Splitter programı ile büyük boyutlu dosyayı parçalara ayırdık. Eğer bu dosyayı tekrar tek parça yapmak istersek PS3Merge isimli programı kullanırız. Normal şartlarda oyunu konsola atarken multiMAN dosyalatı otomatik birleştirdiği için bizim oyunu bilgisayarda birleştirmemiz gerekmez. Ancak oyunu ISO formatına çevirmek istiyorsak, parçalara ayırdığımız bu dosyaları birleştirmemiz gerekir. Bu programa aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

Bu şekilde büyük dosyası olan oyunları harici HDD üstünden çalıştırmak için ISO yapmamız gerekir.

4gb’den büyük pkg oyunu kopyalama;

Eğer indirdiğimiz oyun pkg formatında ise, bu oyunu konsolda kurup dahili HDD üzerinden oynamamız gerekir. Normalde internetten baktığınız zaman 4gb’den büyük pkg oyunlar için filezilla programı ile multiMAN programına ftp ile bağlanma yöntemini bulursunuz. Ftp bağlantı ile oyunu kopyalamak çok uzun sürer. Burada size alternatif ve çok daha pratik bir yöntemi anlatacağım.

Aşağıda verdiğim linkten ücretsiz bir program olan HjSplit uygulamasını indirin;

Uygulamayı çalıştırın. (Uygulamayı rar dosyasından çıkarıp çalıştırın yoksa hata alırsınız.) Split seçeneğine tıklayın. Input file yazan yerde 4gb’den büyük olan pkg dosyasını seçin. Output yazan yere bu dosyanın parçalanmış halinin hangi klasörde olacağını seçin.

Split size yazan yeri 3000 ya da 3500 yapın. (4gb boyutun altında olsun.) Burada Mbytes şeklinde olan seçeneğin seçili olduğuna emin olun yoksa pkg dosyayı 3mb boyutunda çok fazla parçaya böler.

İşlem bittiğinde output olarak seçtiğimiz klasörde pkg dosyamızın 001-002 gibi parçalar haline geldiğini göreceğiz. Bunların tamamını fat32 formatlı usb belleğimize kopyalayalım. (Bütün parçalar aynı klasör içinde olsun.)

Şimdi usb belleği PS3’e takın. MultiMAN programını açın. Oyunların listelendiği menüde start ve select tuşlarına aynı anda basın ve dosya yöneticisi ekranına geçin.

Burada PS3 Root yazan sekmeye tıklayın. Açılan ekranda dev_hdd0 yazan klasöre girin. Burada da packages yazan klasöre girin.

Usb’ye attığınız dosyanın sadece 001 yazan parçasını seçin ve bu açtığımız klasöre (dev_hdd0/packages/ dosya yoluna) yapıştırın. MultiMAN programı sırası ile tüm parçaları alıp birleştirecek ve packages klasöründe pkg oyunumuz düzgün olarak yer alacaktır.

Ancak sadece 001 yazan parçayı seçip atın. Eğer bütün parçaları seçerseniz program otomatik birleştirme yapmaz.

Pkg dosyamız düzgünce kopyalandıktan sonra ana menüden Package Manager kısmına gelin. Install Package Files seçeneğini seçin. PS3 System Storage yazan seçeneği seçin ve oyununuzu yükleyin. Yükleme işleminden sonra buradaki delete package kısmında pkg dosyasını silebilirsiniz.

Eğer oyunun rap lisans dosyası varsa bunu da usb belleğe exdata isiml bir klasör ile atın. PS3 sisteminde herhangi bir menüde usb belleği gördüğünde, lisans otomatik olarak kopyalanacaktır.

Not; Bu şekilde otomatik rap dosyasının kopyalanması için 4.87 CFW yada HEN 3.0.2 işlemlerinin konsolda gerçekleştirilmiş olması ve sistem etkinleştirme yapılmış olması gerekir.

Sistem etkinleştirme konusuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

https://konsolrehberi.com/2021/01/28/ps3-sistem-etkinlestirme-nasil-yapilir/

CFW ve HEN rehberine aşağıdaki konudan ulaşabilirsiniz;

https://konsolrehberi.com/2021/01/27/tum-ps3-modellerini-4-87-guncel-versiyonda-kirma-rehberi/