7 Şubat 2021

NAND Temizleme

ile konsolrehberi

Normalde en çok yapılan hatalardan birisi de hafıza kartını çıkarınca sistemde cfw yapıldığına dair iz kalmadığını düşünmektir. Nintendo sistemde kurduğunuz ve çalıştırdığınız her oyun için bir log kaydı tutar ve siz online olduğunuz zaman bu kayıtlara erişim sağlar. Bu yüzden cfw işlemlerine başlamadan önce NAND yedeği almak önemlidir. Çünkü ileride cfw dışında orjinal olarak konsolu kullanmak isterseniz temiz olmayan NAND yüzünden ban yeme riskiniz çok fazladır.

İkinci olarak çok sık yapılan hata ise cihazı fabrika ayarlarına döndürmenin bu kayıtları sileceğini düşünmektir. Ancak cihazı fabrika ayarlarına döndürseniz bile bu log kayıtları silinmez ve internete bağlandığınız zaman nintendo bu verilere ulaşıp sizi banlayabilir.

Aşağıda vereceğim uygulama ise sistemden bu kayıtları siler ve cihazı kutudan yeni çıkmış gibi yapar. Sistemde hiçbir log kaydı kalmaz. Eğer daha önce cihazınız banlandı ise bu işlem cihazın banını kaldırmaz.

Aynı şekilde bu işlemi yaptıktan sonra yeni cfw kayıtları oluşturursanız yine banlanabilirsiniz.

Bu işlemi yapmadan önce birkaç uyarıyı sizlere anlatayım;

  • NAND temizleme işlemi cihazda olan bütün profilleri ve save dosyalarını silecektir.
  • Hafıza kartında dosyaları durmasına rağen tüm oyunlar kurulmamış gibi olacak.
  • Kısaca cihazdaki tüm veriler silinecektir.
  • Bu işlem güvenli bir işlem olmasına rağmen bu işlemi yapmadan önce NAND yedeğinizi alın. Çünkü ne kadar güvenli olsa da NAND üstünde yapılan bir işlemdir ve herhangi bir beklenmedik durumda cihazınız brick olursa NAND yedeği ile eski haline getirebilirsiniz.

Bu açıklamadan sonra artık programı nasıl kullanacağımızı öğrenebiliriz. Aşağıda verdiğim linkten nro uzantılı uygulamayı indirin.

Eğer v2 (Mariko) anakartlı bir cihazda sx os çip kullanıyorsanız aşağıdaki linki kullanın;

İndirdiğiniz uygulamayı hafıza kartında switch klasörüne atın ve konsolu cfw olarak çalıştırın. Albüme girin. Homebrew menü karşınıza gelecek burada karta attığımız uygulamayı çalıştıralım.

İşlem tamamlandığı zaman konsolu yeniden açın. İşlem tamamlanınca birkaç dakika bekleyip cihazı öyle açın. Konsol kapalı gibi gözükmesine rağmen bazen işlemler devam edebiliyor. (Eğer joycon ışığı sönmezse korkmayın. Herhangi bir tuşuna bastığınız zaman ışık sönecektir.)

Konsol açıldığı zaman ilk defa açılıyormuş gibi sizden hesap eklemenizi isteyecek şekilde açılacak.