7 Şubat 2021

EmuNAND / EmuMMC Oluşturma

ile konsolrehberi

Emunand ve emummc aslında aynı şeydir. Sx os yazılım grubu buna emunand derken atmosphere yazılım grubu buna emummc adını vermektedir. Ancak sx os ile oluşturduğunuz emunand bölümünü atmosphere ile kullanabiliyorken, atmosphere ile oluşturduğunuz emummc bölümünü sx os ile kullanamazsınız.

Emunand /emummc sistemin bir kopyasını sd kart üzerinde oluşturup konsolu bu kopya üzerinden çalıştırmaya yarar. Peki emunand / emummc sisteminin en önemli faydaları nelerdir bir bakalım;

  • Konsol kopya bir sistem üzerinden çalıştığı için oluşacak herhangi bir hatada, en kötü durumda emunand bozulur ve sisteminiz sağlam kalır.
  • Tüm cfw işlemlerinizi emunand üzerinde yaparsanız, sisteminiz temiz kalır. Yani orjinal sistem ile oyu satın alıp online oynarken emunand ile offline olarak cfw sistem kullanabilirsiniz. İndirdiğiniz oyunları oynayabilirsiniz.
  • Emunand üstünde yaptığınız güncellemeler efuse yakmaz. Emunand yazılımınızı istediğiniz versiyona geçirirken, ofw yazılımınız son bıraktığınız gibi kalır.

Uyarı;

Emunand / emummc sistemi ile ofw ve cfw aynı anda kullanabileceğinizi söyledim. Ancak bu ikisini asla birbiri ile karıştırmayın. Yani ofw nand temiz kalmalıdır ve cfw emunand online olmamalıdır.

Eğer emunand / emummc ile online olursanız, nintendo emunand sistemdeki log kayıtlarınıza erişir. Sizi bu şekilde banlayabilir. Emunand normal sistemin kopyası olduğu için, emunand ile banlanma demek, normal sistem ile banlanma demektir.

Başka bir konuda DNS ile nintendo’nun konsol ile bağlantısını kesip internete bağlama konusunu ele alacağız.

Şimdi emunand / emummc nasıl kuracağımıza bakalım;

Emunand sistemini atmosphere (hekate) ve sx os ile kurabiliriz. Burada ikisine de değineceğiz. Benim tavsiyem atmosphere kullanıcıları atmosphere ile kursunlar. Sx os kullanıcıları sx os ile kursunlar. Yukarıda yazdığım gibi sx os ile oluşturduğunuz emunand bölümünü atmosphere ile de kullanabilirsiniz.

Not; Emunand / emummc işlemlerine başlamadan önce bataryanızın dolu olduğundan emin olun.

Atmosphere (hekate) ile emummc kurulumu;

Hafıza kartınızda atmosphere yazılımı olsun. Payload olarak hekate kullanın. Eğer yazılımınız yoksa aşağıdaki konudan güncel atmosphere yazılımına erişebilirsiniz;

https://konsolrehberi.com/2021/01/24/homebrew-icin-gerekli-yazilimlar/

Payload gönderdiğimiz zaman resimdeki gibi karşımıza gelen menüden tools sekmesini tıklayalım. Buradan da Archive bit – AutoRCM – Touch Tuning yazan yere tıklayalım. (Eğer hekate payload eski ise burada touch tuning yazısı gözükmeyebilir. Güncel hekate ile deneyin.)

Karşımıza gelen ekranda Partition SD Card yazan seçeneği seçelim. Burada emuMMC (RAW) yazan kısmı 29gb yapalım. Daha sonra next step yazan yere tıklayalım. Dosyalarımızın yedekleme işleminin bitmesini bekleyelim. İşlem tamamlandığı zaman OK seçeneğini seçelim. Artık emummc bölümümüz oluştu. Ekranın sağ üst köşesinden close seçeneğini seçip bu ekranı kapatalım.

Ekranın üstünde Home yazan sekmeye tıklayalım. Resimdeki ekrana geri dödük. Burada emuMMC yazan yere tıklayalım. Create emuMMC seçeneğini seçelim. SD Partition seçeneğini seçelim.

SD Partition seçeneklerinden sadece part1 aktif gözükecek (Eğer android ya da linux için bölüm oluşturduysanız başka partlar da aktif gözükür.) Part1 yazanı seçelim. Emummc kurulmaya başlar.

İşlem tamamlandığında yine sağ üst köşeden close seçeneğini seçelim. EmuMMC Info & Selection kısmında yeşil renk ile enabled yazdığını göreceğiz. Artık ana menüden lauch kısmından cfw (emummc) seçeneği ile konsolu emunand üstünden çalıştırabiliriz. Fusee primary hekate ayarlarını otomatik olarak aldığı için konsolu direk emunand ile açar.

Emunand olduğundan emin olmak için konsolu açtığınız zaman ayarlara gidin. Versiyonun sonunda E harfi vardır. Bu sistemin emunand olduğunu bildirir. Eğer versiyonu sonunda S yazarsa bu sistemin normal şekilde NAND üzerinden açıldığını bildirir.

Sx os ile emunand kurulumu;

Atmosphere kullanıcıları da bu şekilde emunand oluşturup daha sonra atmosphere kullanmaya devam edebilirler.

Aşağıdaki linkten sx os boot ve payload dosyasını indirin;

https://konsolrehberi.com/2021/01/24/homebrew-icin-gerekli-yazilimlar/

Boot dosyasını karta attıktan sonra ses açma tuşuna basılı tutarken payload dosyasını gönderin. Böylece karşımıza sx menü gelecek. Burada options yazan seçeneği seçin.

Burada EmuNAND yazan seçeneği seçin. Create EmuNAND seçeneğini seçin. Hidden Partition on microSD seçeneğini seçin ve emunand oluşturma işleminin bitmesini bekleyin.

İşlem bittikten sonra sx menü ana sayfada cfw seçeneği üstünde emunand enabled yazılı olmalı. Bu şekilde cfw olarak konsolu açtığınızda emunand sistemi ile konsol açılır. Emunad ile açıldığından emin olmak için konsolda albüme girdiğinizde karşınıza sx homebrew launcher menü gelir. Burada sağ üst köşede emunand olduğu yazar.

Sx os ile oluşturulan emunand’ı atmosphere ile kullanma;

Emunand oluşturduktan sonra sd kartın içindeki boot dosyasını silin ve atmosphere dosyalarını atın.

Bilgisayarınızda yeni bir metin belgesi oluşturun. Bunun içine aşağıdaki 4 satırı kopyalayıp yapıştırın.

[emummc]
enabled = 1
sector = 0x2
nintendo_path = Emutendo

Bu dört satır dışında başka bir şey yazmayın ya da başka boş satır oluşturmayın. Metin belgesini kaydedin. Ardından bu belgenin adını küçük harflerler emummc olarak değiştirin.

Bu belgenin uzantısı txt şeklindedir. Bunu ini olarak değiştirin. Eğer dosya uzantısını göremiyorsanız, bir klasöre girip görünüm sekmesinden seçenekleri tıklayın ve açılan klasör seçenekleri ekranından görünüm sekmesine gelip Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle seçeneğindeki onayı kaldırın. Artık metin belgesinin uzantısını txt olarak görebilirsiniz. Bunu ini olarak değiştirin.

Son durumda belgemiz şu şekilde olacak;

emummc.ini

Sd kart içine bir klasör oluşturalım. Bu klasörün adını küçük harflerle emummc şeklinde yapalım ve az önce yaptığımız emummc.ini belgesini bu klasörün içine atalım.

Hekate payload gönderelim. Hekate menüde emuMMC yazan yere tıklayalım. Eğer her şeyi doğru yaptıysak EmuMMC Info & Selection kısmında yeşil renk ile enabled yazdığını göreceğiz. Artık ana menüden lauch kısmından cfw (emummc) seçeneği ile konsolu emunand üstünden çalıştırabiliriz. Fusee primary hekate ayarlarını otomatik olarak aldığı için konsolu direk emunand ile açar.

Emunand olduğundan emin olmak için konsolu açtığınız zaman ayarlara gidin. Versiyonun sonunda E harfi vardır. Bu sistemin emunand olduğunu bildirir. Eğer versiyonu sonunda S yazarsa bu sistemin normal şekilde NAND üzerinden açıldığını bildirir.

Genel Tavsiye;

Emunand ile orjinal sistemi karıştırmamak için farklı renk temalar kullanın. Örneğin orjinal sistemde beyaz tema kullanıyorsanız emunand ile siyah tema kullanın. Böylece konsolu açtığınız zaman herhangi bir sıkıntı olmadığını çok basit bir şekilde anlayabilirsiniz.

Not; Hafıza kartında gizli bölüm olarak emunand / emummc oluşturduktan sonra hafıza kartını bilgisayara taktığımızda bu gizli bölümü biçimlendirme için bize mesaj verir. Buna hayır deyin. Bu gizli bölümü biçimlendirmeyin.