R4 Kart Üzerinde Çalışan Emulator Programları
Başlıkta da yazdığı gibi r4 kart üzerinden belirli emulatörler çalıştırabiliriz. Cfw yapılmış bir 3DS konsol buna neden ihtiyaç duysun diyebilirsiniz. Cevap çok basit, 3DS üzerindeki hafıza kartında oyun romları ile yer kaplamamak. Rom oyunlar ne kadar yer tutacak diyebilirsiniz. Örnek olması açısından şöyle söyleyeyim. gameboy advance oyun tüm oyun romları 9gb civarı yer kaplıyor. Tabi tüm romları aynı anda hafıza kartınızda bulundurmanız gerekmez. Ayrıca sırf 3DS üstündeki kartta yer açılsın diye R4 kart satın almayın. Eğer elinizde R4 kart varsa emulatör romlarını R4 kart üzerindeki hafıza kartında depolayıp 3DS üzerindeki hafıza kartında yer açabilirsiniz.
Nintendo DS kullanıcıları ise, cfw işlemi yapmadan konsolda çalışacak tüm oyunları R4 kart üstünde oynayabilirler. Nintendo DS oyunları ve az sonra listeleyeceğim tüm emulatör oyunlarını R4 kart üzerinde oynayabilirsiniz.
Şimdi R4 kart üzerinde çalıştırrabileceğimiz emulatörlere göz atalım;
- Apple 2
- ColecoVision
- GameBoy Advance (Bu emulatör R4 Gold Pro modeline uygun olmadığı için alternatif bir program daha ekledim.)
- GameBoy Advance Alternatif Emu
- GameBoy Color
- Gameboy Color Alternatif Emu (Normal program da alternatif program da gayet güzel çalışıyor.)
- Neo Geo
- NES
- Sega Game Gear
- Sega Genesis
- SNES
- ZX Spectrum
Bu listedeki emulatör programlarını resimdeki R4 kart modeli ile test ettim. Ancak çok eski olmayan tüm modellerde sorunsuz kullanabilirsiniz.
Aşağıdaki linkten tüm emülatörlerin olduğu zip dosyasını indirebilirsiniz.
İndirdiğiniz zip dosyası içinde iki klasör göreceksiniz. Emulatörler klasöründe yukarıda yazdığım emulatör programlarını bulacaksınız. YS Menü uygulamasının ne işe yaradığını birazdan anlatacağım.
Emulatörler ile ilgili notlar;
Eğer hafıza kartına çok fazla oyun koyarsanız emulatör programının hepsini okuyup listelemesi biraz sürer. (1 dakika bile sürmüyor.)
Gameboy advance için alternatif olarak dediğim programın klasöründe 4 farklı dosya bulunuyor. Bunlardan 3ds yazanı cfw yapılmış cihazlarda twilight+ menü ile gameboy advance oyunlarını oynamak için kullanılıyor. R4 kart ile bunu kullanmayacağız.
Dsi yazanı, cfw yapılmış dsi model konsollarda twilight+ menü ile gameboy advance oyunlarını oynamak için kullanılıyor. R4 kart ile bunu kullanmayacağız.
GBARunner2_arm7dldi_ds.nds isimli dosya oyunların yüzde 99’u için kullanacağımız dosyadır. Arm9 yazan çok nadiren bazı oyunlarda kullanılır.
Ayrıca gameboy advance alternatif emu klasöründeki programı kullanacaksak, R4 kart üzerindeki hafıza kartına YS menü klasörü içindeki dosyaları da kopyalamamız gerekiyor. R4 kartı çalıştırdığımız zaman öncelikle ys menü uygulamasını seçelim. Ardından GBARunner2 uygulamasını seçip istediğimiz romları seçelim. Bu işlemin sebebi, R4 kart kendi yazılımı daha çok sistem kullanmasıdır. Ys menü ise daha az sistem kullandığı için emulatör daha akıcı çalışır.
Bu paylaştığım ys menu yukarıda resimdeki model için uygun olandır. Sizin kartınızla uyumlu çalışmazsa YS menü konusu da yapacağım, oradan kendi kartınıza uygun olan yazılımı indirip kullanabilirsiniz.
Ayrıca gameboy advance için klasörün içindeki bios.bin dosyası da emulatör ile aynı yerde olmalıdır.
Eğer R4 kart üzerinden emulatör ile gameboy advance oyunlarını oynarken seslerde ya da oyunda kasma, takılma gibi proglemler olursa, ya da oyun açılmayıp siyah ekranda kalma sorunu yaşarsanız aşağıda verdiğim programı indirin. (Her iki program içinde geçerlidir.)
Programı çalıştırın ve düzgün çalışmayan oyun romunuzu programda seçin.
SRAM Patcher seçeneğini seçin. Save as yazan yerde patch yapılmış oyunun nereye kaydedileceğini seçin ve Patch butonuna basın.
Patch yapılmış oyunu emulatör ile tekrar deneyin. Artık oyununuz sorunsuz olarak çalışacaktır.
Umarım rehber faydalı olmuştur. Her türlü görüş, öneri ve sorularınızı yorum olarak bildirmeyi unutmayın…