6 Haziran 2021

Ps Vita Overclock Yapma

ile konsolrehberi

Ps vita normal oyunlarında overclock gerekli olmasa da emulatör ve bazı port oyunlarda daha iyi performans elde edebilmek için overclock yapabiliriz.

Overclock derken bilgisayardaki gibi aşırı fark yaratacak bir hız aşırtmadan bahsetmiyorum. İşlemciyi, zarar vermeyecek şekilde normalin biraz üstünde çalıştırmaktan bahsediyorum. Bunu sony neden yapmamış diyebilirsiniz. En temel şekilde pil süresini de optimum seviyede tutmak istemişlerdir. Yani ps vita konsolunuzu overclock yaparak kullanırken pilin kullanım süresi normalden kısalır. Bu yüzden size tavsiyem normal oyunlarda overclok işlemini default haline getirip kullanın. Böylece pil süresinde olumsuz bir durum oluşmaz.

Genel olarak bilgi verdikten sonra kullanacağımız uygulamaya geçelim.

PSVshell adı verilen plugini ps vita konsolumuza kurup overclock yapacağız. Bunun için aşağıda verdiğim linkten PSVshell.skprx adındaki dosyayı indirin ve plugin rehberinde olduğu gibi ur0:/tai/ klasörüne kopyalayın. (sd2vita yoksa ux0:/tai klasörüne kopyalayın.)

ur0:/tai/config.txt belgesinde *KERNEL satırının altında ur0:tai/PSVshell.skprx satırını ekleyin. (sd2vita yoksa ux0:/tai/config.txt belgesine ux0:/tai/PSVshell.skprx satırını ekleyin.)

Plugini ekledikten sonra konsolu yeniden başlatın. Böylece eklediğimiz plugin aktif olacak.

Plugin kurulumu ile ilgili detaylı bilgiyi pluginler rehberinden elde edebilirsiniz.

https://konsolrehberi.com/2021/01/26/625/

Konsolumuz yeniden başladığı zaman select tuşuna basılı tutarken yukarı yön tuşuna bastığımız zaman overclock menüsü karşımıza gelir. Overclock menüsünün üç farklı görünüm şekli vardır.

FPS mode; sadece fps hızını gösterir.

HUD mode; CPU kullanım yüzdesi, pil durumu gibi bilgileri görüntülememizi sağlar.

Full mode; Overclock ayarlarını yaptığımız bölümdür.

Select tuşuna basılı iken yukarı basarak bu modları sırası ile görebiliriz. Geri dönmek için ise select tuşuna basılı iken aşağı basarız.

Overclock yapabileceğimiz dört bölüm bulunur;

  • CPU: 41, 83, 111, 166, 222, 333, 444, 500 MHz
  • GPU (ES4): 41, 55, 83, 111, 166, 222 MHz
  • BUS: 55, 83, 111, 166, 222 MHz
  • XBAR: 83, 111, 166 MHz

Biz genellikle sadece cpu overclock yapacağız. Her birini son hızda kullanmak pili azaltır.

Normal yani default durumda iken bu ayarlar beyaz renkte görünür. İstediğimizi seçip hız arttırımı yaptığımız zaman ise mavi renk görünür. Overclock yaptıktan sonra save seçeneği ile kaydetmemiz yeterlidir. Daha sonra yine bu menüden overclock işlemini kapatabiliriz.

İkinci olarak önereceğim bir overclock işlemi daha var. Bu aslında tam anlamı ile overclock değil. Normalde ps vita işlemcisinde kullanılmayan bir çekirdek mevcut (dördüncü çekirdek). Bu uygulama ile bunu aktif edebiliyoruz.

Bu işlem için CapUnlocker.skprx isimli plugini kullanacağız. Aşağıda verdiğim linkten bu plugini indirin.

Plugin rehberinde olduğu gibi ur0:/tai/ klasörüne kopyalayın. (sd2vita yoksa ux0:/tai klasörüne kopyalayın.)

ur0:/tai/config.txt belgesinde *KERNEL satırının altında ur0:tai/CapUnlocker.skprx satırını ekleyin. (sd2vita yoksa ux0:/tai/config.txt belgesine ux0:/tai/CapUnlocker.skprx satırını ekleyin.)

Plugini ekledikten sonra konsolu yeniden başlatın. Böylece eklediğimiz plugin aktif olacak.

Bu plugin otomatik olarak aktif oluyor ve açıp kapatmak için bir işlem yapmamıza gerek yok. Bunu kullanan bir uygulama olmazsa kullanılmıyor. Yani bataryamızın kullanım süresini olumsuz etkilemez.

Sadece bunu kullanmak isteyen uygulamalarda işe yarıyor. Şu ana kadar bildiğim kadarıyla CBPSTube isimli youtube uygulamsında ve bully oyun portunda bu ek çekirdek kullanılıyor.

Umarım rehber faydalı olmuştur. Her türlü görüş, öneri ve sorularınızı yorum olarak bildirmeyi unutmayın…