6 Haziran 2021

Bully Anniversary Edition – Ps Vita Port Oyun

ile konsolrehberi

Klasik gta oyunlarının ps vita konsollarımız için portlanmasından sonra, duyurusu ile en çok beklenen bir diğer port oyun bully idi. Optimizasyon problemlerinin çok olduğu, yapımının çok zor olacağı, hatta iptal edildiğini bile duyduk. Ancak sonunda bu oyunun da portu ps vita konsolları için çıktı.

Sözü fazla uzatmadan bu oyunu konsollarımıza kurmak için yapmamız gerekenleri anlatmak istiyorum.

Ön hazırlık;

Yapmanız gereken tüm işlemleri aşağıdaki konuda bulabilirsiniz.

https://konsolrehberi.com/2021/08/28/ps-vita-android-port-oyunlar-icin-on-hazirlik/

Kurulum;

Bully anniversary edition android sürümünün apk dosyası ve OBB dosyasına ihtiyacımız var. Güncel olan versiyonu 1.0.0.19 olarak gözüküyor. Ben bu versiyon ile yaptım. Diğer versiyonlarda hata mesajı alabilirsiniz. İnternette v.1.0.0.19 apk ve obb şeklinde aratırsanız kolayca bulabilirsiniz.

Not; İndireceğiniz apk dosyası mod içermemelidir. Yani para hilesi gibi oynama yapılmış apk dosyalarını kullanmayın.

Apk dosyasını winrar ile açın. İçindeki assets klasörünü alın. Adını Bully yapın. (İlk harfi büyük olacak şekilde)

Ardından lib/armeabi-v7a klasörü içinden libBully.so dosyasını alıp yaptığımız gtasa klasörüne kopyalayın.

Yapmış olduğumuz Bully isimli klasörün içine Android adında bir klasör yapalım.

OBB dosyaları için indirdiğimiz zip dosyası içinde main.11.com.rockstargames.bully.obb ve patch.11.com.rockstargames.bully.obb şeklinde iki dosya olacak. Bu iki dosyayı az önce oluşturduğumuz android klasörünün içine kopyalayalım.

main.11.com.rockstargames.bully.obb dosyasının adını main.obb olarak değiştirin.

patch.11.com.rockstargames.bully.obb dosyasının adını patch.obb olarak değiştirin.

Aşağıda verdiğim linkten vpk ve data files dosyalarını indirin.

Data files zip dosyası içinde Bully adında bir klasör var. Bunun içinde bully adında ve gxp adında iki klasör var. Bu iki klasörü kendi oluşturduğumuz bully klasörünün içine kopyalayalım.

İndirdiğimiz vpk dosyasını vitashell aracılığıyla kuralım.

Hazırladığımız Bully klasörünü vitashell aracılığıyla ux0/data klasörünün içine kopyalayalım.

Ana ekrandan oyunu ilk kez çalıştırdığımız zaman oyun main.obb ve patch.obb dosyalarını okuyacak. Bu yüzden ilk çalıştırma sırasında 3-4 dakika beklememiz gerekebilir. Siyah ekranda bekleme olması yüzünden oyunun çalışmadığını düşünmeyin. Bu sırada konsolun ekranının uyku moduna girmediğinden emin olun. Daha sonraki seferlerde oyunu açtığımız zaman daha kısa sürede açılacaktır.

Oyun başladığı zaman start tuşu ile oyunu durdurup settings (ayarlar) menüsünden Clarity yazan seçeneği high yaparak ps vitada oyunu tam çözünürlük ile oynayabiliriz.

Önemli not; Geliştirici yazdığı notta ps vitanın android telefonlar kadar ram desteği olmadığı için uzun süreli oynamalarda oyunda çökmeler meydana gelebileceğini söylemiş. Oyun sırasında çökme problemleri ile karşılaşırsanız bunun normal olduğunu bilin. Geliştirici ilerleyen versiyonlarda bunu düzeltmeye çalışacağını söylemiş. Umarım kısa zamanda bu olur.

Benim görüşüm; Oyunu normal şekilde kurup çalıştırdığımda anlık da olsa fps düşmelerini fark ettim. Oyunun ilerleyen kısımlarında oyun zevkini nasıl etkiler bilmiyorum. Zaten geliştirici de opsiyonel adımlar olarak overclock işlemini önermiş. Ancak optimizasyon için de çalışacağını ifade etmiş.

Benim görüşüm overclock işlemi olmadan oynayacaksanız, ekran çözünürlüğünü high yapmadan oynayabilirsiniz. İsterseniz overclock işlemini yapabilirsiniz.

Yakın zamanda siteye detaylı bir overclock rehberi de ekleyeceğim. (Overclock işlemindeki hız değeri cihaza zarar verecek kadar yüksek değil. Sadece pilin süresini azaltır diyebilirim.)

Overclock yapmadan oyunu deneyip nasıl bulduğunuzu paylaşırsanız sevinirim. Sizlerin yorumunu da merak ediyorum.

Umarım rehber faydalı olmuştur. Her türlü görüş, öneri ve sorularınızı yorum olarak bildirmeyi unutmayın…